image
Sursa foto: jurnal.md

Comisia Europeană va oferi R. Moldova un nou suport financiar pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie

Comisia Europeană va oferi sprijin financiar Republicii Moldova pentru a atenua impactul socio-economic al creșterii prețurilor la energie.

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 1 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind ”Contractul de consolidare a statului și reziliență pentru Republica Moldova”.

Asistența financiară va fi utilizată pentru a consolida capacitatea Guvernului de a furniza servicii pentru cetățeni și a redresa securitatea energetică.

Suportul bugetar oferit constituie, în total, 135 de milioane de euro.

Prima tranșă, de 60 de milioane, a fost debursată în luna decembrie a anului trecut, iar restul sumei urmează să fie debursată după îndeplinirea anumitor condiționalități. Potrivit Acordului, Guvernul va trebui să consolideze capacitățile de a furniza servicii grupurilor vulnerabile, să mențină politici macroeconomice orientate spre stabilitate credibilă și să înregistreze progrese în ceea ce privește punerea la dispoziția publicului a informațiilor bugetare accesibile.

comentarii: