image
Sursa foto: foto simbol

Mai multe școli profesionale și colegii vor fuziona

Șase școli profesionale și două colegii vor fi absorbite de către alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău.

Reorganizarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic este prevăzută într-un proiect prezentat de Ministerul Educației și Cercetării pentru consultări publice, transmite IPN.

Potrivit proiectului, Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți se va reorganiza prin absorbția Școlii Profesionale din Alexăndreni, raionul Sângerei. Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani.

Școala Profesională din Cupcini, raionul Edineț, va absorbi Școala Profesională din Corbu, raionul Dondușeni. Școala Profesională din Râșcani va absorbi Școala Profesională din Glodeni. Școala Profesională din Orhei va absorbi Școala Profesională din Rezina și Școala Profesională din Telenești. iar Școala Profesională din Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia, se va reorganiza prin absorbția Școlii Profesionale din Vulcănești, UTA Găgăuzia.

„Personalul salariat din instituțiile publice absorbite va fi transferat, cu respectarea prevederilor legislației muncii, la instituțiile publice absorbante, asigurându-se integrarea acestuia în cadrul instituțiilor respective. În cazul imposibilității transferului unor salariați, disponibilizarea se va efectua în conformitate cu legislația muncii”, se menționează în proiect.

Ministerul Educației precizează că pentru a asigura o activitate eficientă a instituțiilor de învățământ profesional tehnic, în cadrul acestora este necesar să fie încadrați la studii un număr minim de circa 350 de elevi în cadrul școlilor profesionale și 700 de elevi pentru colegii. Actualmente, din cele 77 (inclusiv 3 colegii subordonate universităților) de instituții subordonate ministerului, doar 26 dintre dispun de un număr suficient de elevi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: