"Respingem categoric ideea ca DFB să fie asociată cu rasismul. Este regretabil că Mesut Ozil a simţit că nu a fost suficient protejat în faţa remarcilor rasiste. DFB luptă pentru diversitate şi s-a implicat în lupta împotriva rasismului de ani de zile", a anunţat forul de la Berlin.

Fotbalistul Mesut Ozil şi-a anunţat retragerea din naţionala Germaniei, el plângându-se, într-un mesaj postat pe Twitter, de felul în care a fost tratat de federaţie, în special de preşedintele forului, Reinhard Grindel, după apariţia fotografiei sale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

El a menţionat că, spre deosebire de Reinhard Grindel, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a fost mult mai deschis.

Mesut Ozil a adăugat că după încheierea Cupei Mondiale Grindel l-a considerat pe el vinovat pentru parcursul nemulţumitor al naţionalei la turneul din Rusia. “Nu mai accept să fiu considerat ţap ispăşitor din cauza incompetenţei sale şi a inabilităţii de a-şi face treaba cum trebuie. Ştiu că mă voia afară din echipă după apariţia fotografiei şi şi-a exprimat părerea pe Twitter, fără să gândească sau să discute cu cineva, dar Joachim Low şi Oliver Bierhoff m-au susţinut. Pentru Grindel şi susţinătorii săi, atunci când câştigăm sunt german, atunci când pierdem sunt imigrant. Asta pentru că, deşi plătesc taxe în Germania, fac donaţii pentru şcolile germane şi am câştigat Cupa Mondială cu Germania, în 2014, încă nu sunt acceptat în societate. Sunt tratat ca fiind ‘diferit’. Prietenilor mei Lukas Podolski şi Miroslav Klose nu li se spune niciodată că sunt german-polonezi. De ce sunt eu german-turc? Pentru că este vorba de Turcia? Pentru că sunt musulman? M-am născut şi am studiat în Germania, de ce nu acceptă oamenii să sunt german?”.

Ozil s-a plâns că şi alţi germani împărtăşesc părerea lui Grindel, între aceştia numărându-se politicieni şi oameni de cultură.

Mesul Ozil a evoluat pentru naţionala Germaniei în 92 de meciuri, în perioada 2009-2018, şi a marcat 23 de goluri.