image
Sursa foto: capură video / Jurnal TV

Jurnalist, despre Transnistria: „Este o comoară pentru Moscova și pentru gașca care s-a format acolo” // VIDEO

Transnistria adăpostește, la cârma sa, oameni care nu au acționat vreodată din dorința proprie. Cert este că nici nu o vor face cândva, întrucât toate indicațiile vin de la Moscova, iar situația convine ambelor părți, dar mai puțin Republicii Moldova, al cărei parcurs nu este decât periclitat de „interesele” Tiraspolului, în fapt - ale Kremlinului. Opinia aparține jurnalistului Valeriu Saharneanu și a fost expusă în platoul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Actuala conducere neconstituțională de la Tiraspol nu face decât să acționeze la indicațiile venite de la Kremlin și cert este că va acționa așa și în continuare, în orice situație.

„Oamenii aceia nu dispun de dânșii, de voința lor. De voința lor dispune cineva. Și dacă de la Moscova li s-ar ordona să-și facă valizele și să plece în patru zări ale lumii, o s-o facă și o să lase Transnistria așa cum este”, a opinat Saharneanu.

Teritoriul din stânga Nistrului este o adevărată „comoară” atât pentru grupul oligarhilor locali precum Krasnoselski sau Gușan, care pot să extragă beneficii economice enorme de acolo, cât și pentru Moscova, care deține prin intermediul Tiraspolului un instrument de control și, la necesitate, șantaj pe care nu ezită să-l foloseacă împotriva Chișinăului ori de câte ori simte nevoia.

„Deocamdată, Transnistria este o comoară pentru Moscova și pentru gașca care s-a format acolo, în jurul Comitetului securității: Gușan, Krasnoselski care este de acolo, Ignatiev de acolo. Deci, este o companie care a format acea structură numită „stat” și toate activitățile economice de acolo se desfășoară în interesul acelei găști și a Moscovei, dar și pentru a împiedica cât mai mult Republica Moldova ca să-și rezolve problemele economice și să devină o țară prosperă”, a mai adăugat jurnalistul.

Totuși, evenimentul care a schimbat foarte mult variabilele situației este anume războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Acest lucru se observă cel mai bine studiind evoluția reacțiilor de la Tiraspol în toată această perioadă.

Dacă la începutul invaziei rusești, în februarie 2022, Transnitria a fost foarte tăcută, iar gruparea de acolo își continua tacit activitățile economice obișnuite, atunci este mai mult decât vizibil că în prezent, situația va continua să se modifice. Soluția ideală însă se ascunde, potrivit jurnalistului, în plecarea de bună voie a grupării locale care controlează azi Transnistria.

„Războiul cu Ucraina a schimbat toate datele, pentru că de atunci au început lucrurile să se deruleze altfel. De aceea, am văzut cum un an și jumătate a tăcut Krasnoselski, cum s-au dat la fund băieții și își făceau doar activitățile economice, dolarii, milioanele și le făceau la timp. Lucrurile însă s-au schimbat și ele pot fi schimbate dacă respectiva echipă a FSB-ului de la Tiraspol și, de bună voie, va pleca la stăpânii lor. Și abia când va apărea o altă echipă, aceasta va putea fi convinsă să mergem pe calea înțelegerii și să întoarcem interesele Transnistriei ca să meargă în același curs cu cele ale Republicii Moldova”, a punctat Valeriu Saharneanu.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: