image
Sursa foto: bloem.getitonline.co.za

O mare parte a Pământului, sub avertizări de caniculă: Noi recorduri istorice în SUA, UK, Africa, Orientul Mijlociu și Asia

O mare parte a Pământului se află sub avertizări de caniculă. Noi recorduri istorice de temperatură în Statele Unite, Marea Britanie, nordul Africii, Orientul Mijlociu și Asia.

Pe întreg teritoriul SUA, temperaturile depășesc recordurile înregistrate în urmă cu zeci de ani. În El Paso, statul Texas, termometrele au înregistrat peste 37 de grade celsius pentru 27 de zile la rând, depășind astfel un record care data din 1994, scrie Biziday.

În Marea Britanie, temperatura medie la nivelul lunii iunie a fost cu 0,9 grade Celsius peste vechile niveluri maxime, înregistrate în iunie 1940. Situații similare cu cea din UK s-au produs și în nordul Africii, Orientul Mijlociu și Asia.

Serviciul climatic al Uniunii Europene, Copernicus, a raportat că în urmă cu două săptămâni s-au înregistrat cele mai călduroase trei zile din istorie. Prin urmare, BBC scrie că nu este surprinzător faptul că meteorologii europeni au declarat luna iunie cea mai călduroasă de până acum, la nivel mondial.

rgatrgat

Un factor important care influențează valul de căldură îl reprezintă temperatura oceanelor, care a ajuns la niveluri fără precedent. Temperatura apelor de suprafață din Atlanticul de Nord a atins valori record. În același timp, în Pacific se manifestă fenomenul meteorologic El Nino, care determină încălzirea apelor oceanice.

Tim Lenton, profesor în cadrul Universității Exeter din Anglia, explică faptul că cea mai mare parte din căldura captată de acumularea gazelor cu efect de seră a ajuns să încălzească suprafața oceanelor. Volumul gazelor cu efect de seră a crescut cu 1% din 2021 în 2022. În aceste condiții, cercetătorii și meteorologii sunt îngrijorați că temperatura medie globală va rămâne, pentru o perioadă de timp, cu 1,5 grade peste nivelul preindustrial.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: