image
Sursa foto: EPA

Scurgeri de gaze din conductele Nord Stream: Kievul denunţă „un atac terorist planificat” de Moscova

Scurgerile inexplicabile descoperite la gazoductele Nord Stream în Marea Baltică sunt rezultatul 'unui atac terorist planificat' de Moscova 'împotriva Uniunii Europene', consideră Kievul, potrivit France Presse.

'Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene', declară marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Scurgeri inexplicabile în acest stadiu au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile, scrie Agerpres.

Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, 'cel mai probabil din cauza unor detonări', potrivit Institutului suedez pentru seismologie.

Rusia, potrivit lui Mihailo Podoliak, 'vrea să destabilizeze situaţia economică în Europa şi să semene panică înaintea venirii iernii' pe fondul temerilor privind o criză energetică fără precedent în Europa în următoarele luni.

'Cel mai bun răspuns pentru un tiran sunt tancuri pentru Ucraina', a scris Podoliak în mesajul său pe Twitter, cerând mai multe livrări de arme occidentale pentru armata ucraineană pentru a contracara trupele Moscovei.

comentarii: