image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

RM riscă să piardă 300.000 de doze de Pfizer achiziționate de stat, dacă nu vor fi folosite până la sfârșit de septembrie

Aproximativ 300 de mii de doze de vaccin Pfizer, achiziționate de stat, vor fi nimicite dacă nu vor fi folosite până la sfârșitul lunii septembrie. Asta în condițiile în care rata de imunizare anti-COVID a scăzut cu peste 90 la sută în ultima jumătate de an.

Nici lansarea administrării dozei booster doi și prelungirea valabilității pentru Pfizer, care expirase, nu schimbă lucrurile. Zilnic, abia dacă sunt administrate 650 de doze de vaccin la nivel național. România a reușit să salveze peste 150 de milioane de euro din vânzarea dozelor nefolosite. În Moldova însă acest lucru nu este posibil.

„Am implementat doza patru la care sperăm foarte mult, deoarece la doza a patra sunt peste 300 de mii de persoane eligibile și peste 500 de mii de persoane eligibile pentru doza trei”, a precizat Veaceslav Guțu, epidemiolog ANSP.

În depozitul ANSP, pe lângă cele 300 de mii de doze de Pfizer rămase din lotul de 700 de mii cumpărate de stat sunt și alte 53 de mii de doze de Sinopharm valabile până la sfârșitul lunii martie 2023 și 25 de mii de doze de Sinovac care expiră la sfârșitul lunii aprilie 2024. Până acum, în Moldova, peste 147 de mii de doze de vaccin Moderna din donații au fost nimicite după expirarea termenului de valabilitate. Riscul pierderii dozelor de vaccin anti-COVID este mare, în continuare, deoarece rata de vaccinare este în continuare foarte redusă.

O situație similară se înregistrează și peste Prut, acolo unde potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, România s-a angajat să cumpere o cantitate prea mare de vaccinuri, care nu ar putea fi folosite vreodată.

„Ne găsim în situația în care avem în depozite peste opt milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei. Mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că, la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem”, a declarat ministrul român al Sănătății.

Totuși România a reușit să salveze peste 150 de milioane de euro din contul vânzării dozelor de vaccin nefolosite.

„Am reuşit un lucru important la începutul anului 2022 când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci, dintr-o dată, am salvat circa 150 de milioane de euro”, a precizat Rafila.

În Republica Moldova însă, responsabilii nu mizează pe vânzarea sau donarea vaccinurilor. Speranța autorităților de la noi este că acestea vor fi totuși folosite.

„Vaccinul (Pfizer) expiră într-o lună. Noi nu putem să îl vindem sau dona. În țară când intră vaccinurile trebuie să aibă cel puțin jumătate din perioada lui de valabilitate. 25 de mii de doze de Sinovac avem, ele sunt valabile până în 2024, noi nu putem să le donăm, sperăm să le utilizăm până atunci. Cât privește 53 de mii de doze de Sinopharm sigur că există riscul pierderii, ele sunt venite din donații, iar potrivit regulamentului donațiilor, ele nu pot fi donate mai departe”, susține epidemiologul Veaceslav Guțu.

La sfârșitul lunii iunie, Ministerul Sănătății de la Chișinău a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer cu trei luni. Autoritățile din sănătate dau asigurări că decizia a fost luată conform recomandărilor organizațiilor internaționale de sănătate. După expirare, administrarea vaccinului este sigură, doar că are un efect mai scăzut.

În contextul unui interes redus față de vaccinurile anti-COVID la nivel mondial, Agenția Europeană a Medicamentului a extins perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Decizia se aplică şi loturilor depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 şi -60 grade Celsius. Până în prezent, rata de vaccinare anti-COVID în Republica Moldova cu doza completă este de puțin peste 32 la sută.

Noutăţile partenerilor

comentarii: