image
Sursa foto: Jurnal.md

Euronews, despre cum Dodon a preluat de la fugarul Plahotniuc controlul asupra imperiului media pro-rus

În trecut, Partidul Democrat controla cu strictețe difuzarea mass-media rusești în Moldova. După ce PSRM al președintelui Igor Dodon a venit la putere în iunie 2019, regulile jocului s-au schimbat rapid, scrie Euronews.

„A început o recalibrare a influenței rusești în mass-media. În octombrie 2019, Accent TV, o televiziune apropiată de Dodon și PSRM, a obținut drepturile de a retransmite Pervâi Kanal din Rusia. Pervâi Kanal este stația pilot a radiodifuzorului de stat rus și o portavoce a Kremlinului. Mulți ani, drepturile de difuzare moldovenești ale acestui canal au fost în mâinile oligarhului, acum fugar, Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat, care are acum probleme cu legea în Rusia”, scrie Euronews.

Prestigiosul post de televiziune european informează, în continuare, despre decizia CCA prin care a fost aprobată cererea Accent TV, afiliată PSRM, de a-și schimba denumirea în „Primul în Moldova” - ecoul numelui Pervâi Kanal, dar și despre interesele lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika, care a cumpărat „Primul în Moldova” la jumătatea lui februarie 2020.

„Pe lângă interesele sale în media, Ceaika are relații de afaceri strânse și deschise cu fratele lui Dodon, Alexandru Dodon, în domeniul imobiliar și cel de servicii. Când a fost întrebat despre relația de afaceri dintre fratele său și Ceaika de către Ziarul de Gardă, Dodon a spus pur și simplu: Este viața lui, activitatea lui, în care acționează după cum consideră de cuviință, fără ca eu să mă implic”, continuă articolul citat.

Euronews atrage atenția că aproximativ două treimi televiziunile din RM se află în mâinile unor politicieni care au legături cu Moscova, iar xperții mass-media spun că fenomenul de concentrare a proprietății mass-media în Moldova a atins niveluri îngrijorătoare.

„Două companii controlează aproximativ 80% din piața de publicitate media, Casa Media și .Exclusive Sales House, apropiate de Plahotniuc și Dodon”, continuă Euronews.

„Presa în limba rusă este finanțată din Rusia în moduri netransparente. Aceste mass-media sunt apropiate de politica politicienilor pro-ruși, precum președintele Dodon, de unde și pasivitatea autorităților în combaterea dezinformării și propagandei rusești", a spus șefa Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, pentru Euronews.

Ea a adăugat că Moldova nu are nici măcar o strategie de combatere a influențelor străine și nici politici clare pentru protejarea spațiului său informațional. Presa în limba rusă de la Chișinău, de exemplu, este în mare parte manipulatoare, a susținut Cozonac. Mesajele difuzate și tipărite, a adăugat ea, au urmat aceleași linii de știri anti-vest de la Kremlin.

Una dintre cele mai bune modalități de a asigura un peisaj media mai echilibrat în Moldova, potrivit cercetătorului român Nicolae Țâbrigan, este de a spori prezența mass-media în limba română cu sprijinul de la București. Aproximativ 28% dintre moldoveni preferă să citească știri doar în limba rusă.

„Astfel, ar fi posibil să se rupă monopolul mass-media în sfera digitală a „holdingului media deținut de Dodon și să se atragă segmentul urban al vorbitorilor de rusă, în ultima vreme destul de refractar la narațiunile anti-occidentale lansate sistematic de Partidul Socialiștilor”, a spus Țâbrigan, citat de Euronews.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: