image
Sursa foto: jurnaltv.md

Povestea francezului care a decis să se stabilească în Moldova cu traiul și să-și construiască o casă la Cociulia

În Moldova, precum și în alte țări din Europa de Est, se constată o depopulare accentuată în zona rurală. Această tendință de depopulare este rezultatul unei combinații de factori, inclusiv migrația tinerilor în căutarea oportunităților economice în străinătate, scăderea natalității și îmbătrânirea populației. În plus, consecințele au dus și la reducerea calității vieții pentru cei care au rămas.

În ciuda tendinței generale de emigrare, satul Cociulia rămâne o destinație atractivă pentru câțiva străini care au ales să-și construiască viețile și să se stabilească printre localnici. Un exemplu notabil este un cetățean francez, care a decis să își facă o casă în Cociulia. Povestea acestuia a fost relatată în cadrul emisiunii „Cealaltă Basarabie”, de la Jurnal TV.

Alegerea lui Martin de a se stabili în acest sat moldovenesc a fost influențată puternic de iubirea pe care o simțea pentru partenera sa de viață. Martin a fost primit de la bun început cu multă căldură și deschidere de către localnici, ceea ce i-a permis să se simtă ca acasă în Cociulia.

Martin și soția sa, Alina, nu s-au oprit doar la a face parte din comunitatea din Cociulia, ci şi-au luat angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea localităților rurale din Moldova. Cuplul a creat proiecte menite să aducă îmbunătățiri semnificative în viața tinerilor și copiilor de la sate.

Martin și Alina au luat decizia importantă de a rămâne în Moldova și să-și construiască o casă pe placul lor. Martin a rămas profund impresionat nu doar de oamenii din satul Cociulia, ci și de perspectiva unică asupra lumii pe care o au copiii din mediul rural.

La Cociulia, echipa Jurnal TV l-a descoperit și pe Vladimir Putregai care, deși a trăit o perioadă în Germania, a luat decizia curajoasă de a reveni în satul natal, Cociulia, pentru a contribui la dezvoltarea comunității și a pune în practică ceea ce a învățat în străinătate.

Experiența în Germania i-a oferit lui Vladimir o perspectivă amplă asupra dezvoltării urbanistice și gestionării resurselor, aspecte pe care a dorit să le aplice în beneficiul comunității sale. Reîntoarcerea sa în Cociulia a fost însoțită de o serie de proiecte și inițiative menite să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor din sat și să contribuie la dezvoltarea localității. Chiar dacă își dorește și muncește la dezvoltarea localității, îi este dificil, pentru că sunt din ce în ce mai puțini localnici.

În pofida numeroaselor provocări, Vladimir Putregai nu și-a pierdut niciodată speranța. A găsit modalități creative de a conlucra cu diaspora moldovenească și de a construi parteneriate solide cu cei care au ales să se stabilească în străinătate. Această colaborare a adus beneficii comunității din Cociulia și a deschis noi oportunități de dezvoltare. Vladimir a constatat cu bucurie că în ciuda tendinței generale de emigrare, alți străini au ales să-și pună bazele viitorului în această localitate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: