image
Sursa foto: jurnal.md

Gazprom amenință, din nou, că va sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova; Care este termenul limită

Gazprom a avertizat că ar putea opri complet livrările de gaze către Republica Moldova, dacă își va încălca obligațiile de plată până pe 20 octombrie.

Concernul rus a emis, astăzi, un comunicat de presă în care amintește că, în cursul anului 2022, Moldovagaz a încălcat în mod regulat condițiile de plată pentru gazul furnizat și a apelat în mod repetat la Moscova cu o solicitare de atenuare a obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare.

„Gazprom a tratat întotdeauna aceste solicitări cu înțelegere, confirmând concentrarea pe o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă. Gazprom își rezervă dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenelor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriei istorice a Moldovagaz”, se arată în comunicat.

De asemenea, compania rusă a menționat că, din cauza refuzului companiei ucrainene Naftogaz de a pompa întregul volum de gaz, în octombrie Moldova poate primi cel mult 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Gazprom mai atenționează că acum cererile părții moldovenești, care implică modificări în termenii contractului, vor fi oficializate ca acorduri adiționale la acesta.

Precizăm că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. Astfel, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că motivul invocat de Gazprom nu este argumentat, iar „incertitudinea în care operează Gazprom în această perioadă este foarte mare”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: