image
Sursa foto: jurnal.md

Proiectul bugetului de stat pentru 2023 a fost aprobat de Guvern

Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor a fost aprobat de Guvern.

Proiectul prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de circa 83 de miliarde de lei.

„Pentru bugetul de stat prognozăm un nivel al veniturilor de 64,9 miliarde de lei, cu o creștere de 9,3% față de bugetul din 2022. Ponderea veniturilor bugetului de stat în raport cu PIB se estimează la nivelul de 21%. Încasările din impozite și taxe constituie 56,9 miliarde de lei. Această categorie cuprinde practic 87,8% din totalul veniturilor. Creșterea față de anul 2022 este 9,6%”, a menționat Dumitru Budianschi.

Potrivit ministrului, autoritățile au depus eforturi pentru aducerea a 5,5 miliarde de lei sub formă de granturi, dintre care 4,3 miliarde de lei vor fi folosiți pentru suport bugetar.

Deficitul bugetar pentru anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din Produsul Intern Brut.

Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a arătat deranjată că proiectul bugetului de stat le-a fost prezentat abia astăzi, cu câteva ore înainte de ședința Guvernului, și tot azi este propus spre aprobare. În replică, Natalia Gavriliță a menționat că până în ultimul moment a negociat cu FMI obținerea unor fonduri adiționale și din această cauză a prezentat proiectul în ultimul moment, pe când o parte din documente se află în discuții încă din septembrie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: