image
Sursa foto: border.gov.md

Numărul victimelor minelor antipersonal, în creştere la nivel mondial

Numărul victimelor civile ale minelor antipersonal a crescut în 2022, mai ales din cauza folosirii lor în Myanmar, dar şi în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, se arată în raportul anual al Observatorului Minelor, publicat marţi, relatează AFP și News.ro.

În raport - folosit ca bază în activitatea regulată a celor 133 de state semnatare ale Tratatului de la Ottawa privind interzicerea şi eliminarea minelor antipersonal - se arată că în perioada documentată, în 2022 şi primul semestru al lui 2023, aceste dispozitive explozive au fost folosite de către Ucraina, un stat parte a tratatului, şi de către Myanmar şi Rusia, care nu sunt parte.

Observatorul precizează că a introdus Armenia pe lista pe lista ţărilor care produc mine antipersonal, numărul total de pe listă crescând astfel la 12 ţări - inclusiv Rusia şi China -, dintre care niciuna nu este parte a tratatului.

În document se arată că 4.710 persoane au fost rănite sau ucise de mine şi resturi explizvive de război în 49 de state şi în două teritorii în 2022.

În 2021, 5.544 de persoane au fost rănite sau ucise.

Însă ”nunmărul victimelor înregistrate ca fiind în mod specific cauzate de mine antipersonal a crescut cu un pic peste 30%, de la 414 victime ale minelor antipersonal în 2021 la 628 în 2022”, declară AFP Loren Persi, care participă la raport.

”Această creştere a nunmărului victimelor minelor antipersonal este cauzată în principal de mine în Myanmar”, precizeză el.

Datele referitoare la Ucraina nu au fost verificate încă în mod suficient pentru a permite o distingere a victimelor minelor antipersonal de alte tipuri de muniţie, din cauza complexităţii situaţiai conflictului în curs.

Însă a avut loc o ”creştere masivă a victimelor tuturor tipurilor în Ucraina”, subliniază acest expert.

Minele antipersonal sunt dispozitive explozive care continuă să omoare şi să mutileze oameni mult timp după sfârşitul conflictelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: