image
Sursa foto: AP

Republica Moldova, invitată la Summitul de la Praga; Va participa la formarea Comunității Politice Europene

Republica Moldova, Ucraina și Georgia vor fi invitate la Summitul UE de la Praga din 6 octombrie, în cadrul căreia va fi formată Comunitatea Politică Europeană, un organism dedicat promovării securității pe continent.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat într-un interviu pentru The Guardian că vor exista invitații pentru Norvegia și Elveția, țări din afara UE profund integrate în piața unică, precum și nouă țări care speră să adere la UE, inclusiv Ucraina, Moldova, Georgia, șase țări balcanice, Armenia și Azerbaidjan.

Deși au existat îngrijorări că Comunitatea Politică Europeană ar putea să reproducă pur și simplu organismele paneuropene existente, cum ar fi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michel a sugerat că liderii doresc un organism informal și „foarte flexibil”, asemănător G7. sau G20. El a spus: „Nu vrem o structură complicată”.

Războiul din Ucraina a pus securitatea în fruntea agendei pentru organizația în curs de dezvoltare, dar liderii europeni au sugerat, de asemenea, că organismul ar putea promova libera circulație a tinerilor, precum și munca comună în domeniul transporturilor și energiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: