image
Sursa foto: agropost.ro

Parlamentul a votat: Anual, în țara noastră va fi organizat Festivalul Național al Prunei

În fiecare an, în a treia duminică a lunii septembrie, Republica Moldova va marca Festivalul Național al Prunei. Parlamentul a votat joi, 6 octombrie, pentru modificarea Hotărârii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova.

Proiectul de hotărâre a fost susținut de 53 de deputați.

Potrivit autorilor proiectului de hotărâre, instituirea acestei sărbători a fost solicitată de autoritățile publice locale și are ca scop promovarea Republicii Moldova ca stat cu înalt potențial de cultivare și procesare a prunelor.

Conform datelor statistice, prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe în stare proaspătă din Republica Moldova, clasând țara noastră printre primii zece exportatori din lume.

În prezent, suprafața ocupată de plantații de pruni este de peste 22 de mii de hectare, din care aproape 20 de mii de hectare sunt ocupate de pomi fructiferi, cu un volum de producție de peste 123 de mii de tone și un randament mediu de aproape 6 tone la hectar.

Autoritățile raportează o creștere a randamentului de la 4,6 tone la hectar în 2014 la 6,81 tone în 2021. În prognoza pentru 2021-2025, producția de prune va prezenta o tendință ascendentă, aproximativ 150 de mii de tone în 2025, ceea ce va reprezenta o creștere de 50% față de 2020 datorită plantării de livezi intensive, transmite agroexpert.md.

Noutăţile partenerilor

comentarii: