image
Sursa foto: jurnal.md

Deputații democrați au contestat la CC Legea bugetului pentru anul 2021: Contestăm împărțelile de bani între Dodon și Șor

Deputații Fracțiunii Partidului Democrat au contestat a Curtea Constituțională legea bugetului pentru anul 2021, în special anexa numărul 7, care vizează volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale. Anunțul a fost făcut astăzi de deputatul democrat Igor Vremea, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui, în procesul examinării legii bugetului au fost admise încălcări care afectează constituționalitatea legii.

Printre principalele încălcări au fost evidențiate: Prezentarea cu întârziere a proiectului de lege a bugetului în parlament. Principalul document financiar al țării a fost înregistrat în legislativ la data de 1 decembrie, deși, conform legislației, acesta urma să fie depus până la 15 octombrie, iar parlamentul urma să adopte legile bugetare anuale până la 1 decembrie. „Din cauza prezentării cu întârziere a bugetului, nu a existat suficient timp pentru examinarea și analiza aprofundată a prevederilor documentului, fiind astfel afectate grav principiile bugetare de legiferare și principiul statului de drept. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în parlament contravine de fapt statului de drept”, a menționat Igor Vremea.

Bugetul a fost aprobat fără consultarea opoziției parlamentare, iar termenul legal de depunere a amendamentelor a fost total neglijat. Prin această abordare s-a încălcat dreptul deputaților la inițiativa legislativă, drept garantat de Constituție.

Orice propunere legislativă, amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, cheltuielilor sau împrumuturilor pot fi adoptate numai după ce acestea sunt acceptate de guvern. Executivul era obligat să se expună expres și univoc pe fiecare amendament al deputaților. Guvernul nu avea dreptul să lase la latitudinea Parlamentului repartizarea mijloacelor financiare către autoritățile publice locale și pe obiecte concrete.

Reieșind din aceste argumente, deputații democrați au solicitat Curții să se expună asupra constituționalității anexei numărul 7 din Legea bugetului de stat pentru anul 2021, care vizează volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale.

„Am contestat la Curtea Constituțională bugetul anti-oameni votat de această coaliție cu grave încălcări. După ce a furat un miliard, Șor a mai primit câteva sute de milioane din buget de la socialiști ca să le împartă cum dorește. Mai mult decât atât, pentru că graba a fost mare, totul s-a făcut rapid și cu încălcarea legii”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele PDM, Pavel Filip.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: