image
Sursa foto: msmps.gov.md

Doar 0,2 la sută din populația RM, vaccinată anti-Covid până astăzi; Ce reacții adverse au fost înregistrate // LIVE

Doar 7377 de persoane au fost vaccinate anti-Covid până astăzi, la ora 11:00, ceea ce reprezintă 0,2 la sută din populație. Datele au fost anunțate, cu puțin timp în urmă de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Vorbim de un proces etapizat care nu poate fi accelarat deoarece nu avem necesarul de doze”, declarat epidemiologul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban.

Primele persoane care au fost vaccinate sunt lucrătorii medicali din secțiile de terapie intensivă și secțiile cu profil Covid, apoi restul personalului medical.

De la începutul campaniei de vaccinare, au fost înregistrate 271 de evenimente adverse post-imunizare, adică în 3,6 la sută din cazuri.

E vorba de reacții ușoare și medii, sensibilitatea la locul injectării, edem, durere sau prurit, oboseală, slăbiciune, dureri de cap, muscalare sau articulare. „Febra e un lucru normal după oricare vaccin, febra de la 37 - 38,5 este un lucru nomal și nu trebuie să provoace îngrijorări”, spune medicii epidemiologi.

Totodată, experții neagă informațiile precum că persoanele care au luat deja infecția nu trebuie să se vaccineze

„Nu toți fac anticorpi în cantitatea necesară de a fi protejați. La aceste persoane există riscul pentru mutații noi”, a precizat Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Precizăm că, după modul de administrare, diferența injectării celor două doze de vaccin variază de la 20 de zile până la 56 de zile distanță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: