image
Sursa foto: jurnal.md

„Ne dorim ca fluxul de turiști să fie ca până la pandemie”; Promotorii turismului premiați la Moldova Tourism Forum 2021

Zeci de reprezentanți din domeniul turismului, ambasadori și promotori ai imaginii RM au fost premiați în cadrul Moldova Tourism Forum 2021. Inițiativa a avut ca scop motivarea și susținerea acestora, întrucât au reușit să lanseze afaceri și să promoveze turismul pe plan național și internațional, în pofida provocărilor pe timp de pandemie.

Ultimele statistici arată că numărul cetățenilor străini care au vizitat  Republica Moldova în anul 2020 a scăzut  cu circa 70% comparativ cu anul 2019. Totuși, partea bună este că tot în acest an al pandemiei s-au lansat și relansat 10 noi pensiuni si agro-pensiuni, 8 crame au deschis servicii de turism, au fost lansate trei rute noi de turism de aventură, iar 60 la sută din toți beneficiarii Proiectului de Competitivitate din Moldova au anunțat încasări în proporție de 70% raportate la cifra din 2019 din aceeași perioadă.

„Antreprenorii noștri au reușit să transforme restricțiile în oportunități. Curajul, energia infinită și munca asiduă pe care au depus-o pentru a-și gestiona afacerile au contribuit la restructurarea sectorului, care a devenit mai diversificat, competitiv și pregătit pentru  următoarea etapă, în care va putea primi vizitatori internaționali, atunci când circulația internațională va fi restabilită”, a declarat Rodica Verbeniuc, director al Agenției de Investiții.

Câștigătorii au fost selectați de un juriu în baza mai multor criterii precum adaptarea la noile realități prin oferirea soluțiilor inovative și digitalizarea serviciilor turistice,dar și lansarea afacerilor noi în anul 2020 un an marcat de criză.

Președinta Asociației Naționale pentru turism Receptor din RM, Victoria Bucătaru, a declarat că gala de premiere trebuie să devină o tradiție în fiecare an pentru a motiva persoanele din turism.

„Jurizarea a fost grea pentru că a existat o listă destul de mare a lansărilor și noi trebuia să selectăm doar top trei. Cei care au fost premiați merită un mare respect pentru că într-un an pandemic, după mult timp de muncă asiduă, eforturi și provocări, aceștia au reușit să se lanseze și își așteaptă acum turiștii. Suntem alături în continuare de reprezentanții turismului de la noi, care indiferent de perioade dificile și provocări, aleg să investească, să promoveze și să atragă turiștii naționali și internaționali în destinațiile minunate din Moldova”, a menționat Victoria Bucătaru.

La cateogria Top lansări ale anului 2020 au fost premiate branduri turistice precum: Pensiunea Casa Veche, Conacul Mierii, Pensiunea Meșter Faur, Crama Mircești, Crama Tudor, Leuntea Vin, Fuior Gourmet, Gastromarket & Cáfe, Marcu Bakery.

Reprezentanții acestora s-au ales cu câte un voucher în valoare de 5000 de lei pentru a elabora materiale de promovare și a-și crește vizibilitate în rândul turiștilor care aleg ca destinație Republica Moldova.

Pavel Țăranu, fondator Pensiunea „Meșter Faur” a relevat că de când activează pensiunea noastră a găzduit mii de turiști, inclusiv din Japonia, Islanda, sau SUA. „Acum ne dorim doar ca fluxul de turiști să revină ca înainte de pandemie, pentru că brațele sunt mereu deschise pentru ei”, a spus antreprenorul.

Cu premii s-au ales și vlogerii care au promovat turismul autohton precum Alex Bred, Roman Rybaleov, Vladimir Carmanov. La categoria Top Proiecte Inovative au fost premiate: Teleport Travel, Visit.md, RUNdemia și Vinul meu, iar premii speciale au primit cei de la Decanter Wine shop & Cafe, SUP Moldova, RockScor Brewery.

Totodată cei mai devotați ambasadori ai Moldovei turistice s-au dovedit a fi Alex Bodilev, regizor al producției artistice Moldova: A place To find yourself, Angela Brașoveanu, autoarea singurei antologii de rețete a bucatelor tradiționale, Dumitru Potapov, artistul care a realizat murala #NeamPornit sub podul de la Telecentru, Veronica Tomescu gazda evenimentului internațional Winelovers, Vadim Șterbate autorul ghidului „99 de atracții turistice din Republica Moldova, dar și fotograful Roman Friptuleac, pozele căruia se regăsesc în broșura turistică a țării. Pentru impactul în industria turismului din RM au fost premiați și partenerii din acest sector, precum, Asociația Națională pentru Turismul Receptor și Domestic, Asociația Națională a Ghizilor de Turism din Moldova, Asociația Patronală a industriei turismului din RM.

Moldova Tourism Forum, organizat în premieră de Agenția de Investiții din Republica Moldova, alături de partenerul strategic USAID Moldova, a adunat peste 75 de speakeri din 15 țări, dar și peste 400 de persoane înregistrate din țări precum Coreea de Sud, Mexic, Thailanda, Canada, Norvegia, Turcia, Italia, Ucraina, România.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: