image
Sursa foto: cnbc.com

Prețul petrolului european depășește, pentru prima dată în acest an, nivelul de 80 de dolari pe baril

Contractele la termen pe țițeiul european (Brent) au crescut cu 2% la închiderea de luni, depășind 80 de dolari pe baril, iar marți dimineața se tranzacționează la puțin sub această valoare.

Atacurile americane și britanice asupra unor ținte din Yemen, de la primele ore ale dimineții de marți au amplificat temerile privind riscul unui conflict mai larg în Marea Roșie, care ar putea perturba aprovizionarea cu mărfuri și, în special, cu petrol, scrie Biziday.

Europa este lovită de un val de frig care mărește cererea de produse energetice, iar închiderea unui terminal rusesc de gaze lichefiate de la Marea Baltică (în urma unui atac ucrainean cu drone) riscă să afecteze aprovizionarea la nivel global, chiar dacă gazele rusești sunt sub sancțiuni internaționale.

Totuși, reluarea livrărilor de la cel mai mare zăcământ petrolier din Libia și creșterea producției în țările care nu fac parte din OPEC oferă o perspectivă mai degrabă optimistă pe piața țițeiului, chiar dacă Agenția Internațională pentru Energie și-a revizuit în creștere proiecția privind cererea din 2024, dar mai ales pe finalul acestui an.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: