image
Sursa foto: Jurnal.md

Cer majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii cu 400 de milioane de lei; Seceta a afectat grav toate culturile

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, susține că seceta a afectat grav nu doar culturile cerealiere, ci și porumbul, floarea - soarelui, sfecla de zahăr. Potrivit lui, deși au fost întreprinse anumite măsuri, bani pentru a acoperi aceste pierderi nu au fost prevăzuți. În acest sens, fracțiunea Platforma DA solicită majorarea Fondului de subvenționare cu 400 de milioane de lei, transmite IPN.

Alexandru Slusari, a declarat că în ultimele trei săptămâni, practic, în fiecare zi a avut întâlniri cu agricultorii din toată țara. Potrivit lui, consecințele acestei secete vor fi grave, inclusiv pentru cea de-a doua grupă de cereale, iar mulți agricultori sunt în disperare și au rămas singuri, față în față cu problemele lor. Deputatul susține că în primul rând suferă agricultorii mici și mijlocii, „iar holdingurile așteaptă când ramura va intra în insolvență pentru a prelua afacerile agricultorilor de la sate”.

Parlamentarul a menționat că deputații au venit cu rectificări la buget, acestea fiind însoțite și de niște modificări legate de rambursarea TVA. Însă, această măsură, în opinia sa, este insuficientă, fragmentară, inclusiv pentru că mulți agricultori mici nu sunt plătitori de TVA. Potrivit lui, în pofida rectificărilor propuse, niciun bănuț nu este prevăzut pentru grupa a doua de cereale. Or, numărul de agricultori afectați va fi mai mare decât în cazul primei grupe cerealiere.

Alexandru Slusari afirmă că multe propuneri au rămas doar vorbe, inclusiv nu au fost realizate promisiunile legate de eșalonarea datoriilor.

Potrivit deputatului, pentru a doua grupă de cereale nu au fost prevăzute decât modificările cu privire la rambursarea TVA și moratoriu asupra controalelor, însă acestea sunt limitate în timp – doar pentru patru luni. În acest sens, Platforma DA a pregătit un șir de amendamente, printre care și majorarea Fondului de subvenționare cu 400 de milioane de lei, bani care pot fi redirecționați de la reabilitarea drumurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: