image
Sursa foto: nature.com

Unelte din piatră de peste 1 mil. de ani, descoperite în Ucraina: Ar fi cea mai veche dovadă a prezenței omului pe continent

Cercetătorii au determinat că mai multe unelte din piatră, descoperite în vestul Ucrainei, au peste un milion de ani. Ar putea reprezenta cea mai veche dovadă a prezenței omului pe continent.

Pietrele din rocă vulcanică cioplite în diferite forme au fost descoperite într-o carieră din Korelovo, la poalele Munților Carpați, în anii 1970. Arheologii au folosit, acum, noi metode pentru a data straturile de rocă sedimentară care s-au depus pe unelte și au determinat că acestea au peste un milion de ani, scrie Biziday.

“Acestea sunt cele mai vechi dovezi care atestă prezența oamenilor în Europa”, a declarat Mads Faurschou Knudsen, geofizician la Universitatea Aarhus din Danemarca și autor al studiului publicat în revista Nature. Ele sugerează că teritoriul de azi al Europei a fost locuit cu sute de mii de ani mai înainte decât s-a stabilit, în baza descoperirilor de până acum.

Knudsen a precizat că nu poate fi stabilit care dintre primii strămoși ai omului a confecționat unelte, dar este posibil să fie vorba de Homo erectus, prima specie care a umblat în poziție verticală și a stăpânit folosirea focului. Aceasta a apărut acum circa două milioane d ani și s-a răspândit în Africa, Asia și Europa, înainte de a dispărea în urmă cu 110 mii de ani, explică Reuters. Un alt cercetător susține că obiectele ar fi fost folosite pentru tăierea cărnii și răzuirea pieilor de animal.

Alți experți spun însă că metodologia studiului sugerează că uneltele ar putea avea o vechime de puțin peste un milion de ani, ceea ce le plasează în același interval de timp cu altele, descoperite în Spania. Cele mai timpurii unelte din piatră au fost descoperite în estul Africii și au fost realizate cu peste 2,8 milioane de ani în urmă.

Situl din Ucraina, mai spun oamenii de știință, este semnificativ deoarece “este cel mai timpuriu sit aflat atât de departe în nord”, sugerând că strămoșii omului care au migrat din Africa cu aceste unelte au fost capabili să supraviețuiască în diverse medii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: