image
Sursa foto: jurnal.md

În instituțiile de învățământ în acest an nu a răsunat clopoțelul; Careul s-a desfășurat în Zoom

„Ultimul sunet cel mai mult a fost așteptat de elevii clasei a 12 – a, pentru ei, clopoțelul nu va mai suna niciodată.”

În acest an în Republica Moldova din cauza pandemiei COVID-19 în instituțiile de învățământ are loc cel mai trist careu, ultimul sunet - sună tăcut. Ogrăzile școlilor și liceelor din republică astăzi au fost goale, nu a răsunat clopoțelul, nu s-au auzit zâmbetele copiilor, agitația părinților și nici discursurile cadrelor didactice. Careul solemn s-a mutat în mediul online, pe Zoom, unde fiecare diriginte, învățător, profesor, elev, părinte și-au luat rămas bun de la anul școlar. Jurnal.md a discutat cu mai multe cadre didactice din republică despre careul virtual din acest an.

Renata Buzuleac, profesoară de limba engleză Liceul Teoretic Balatina, raionul Glodeni

Renata BuzuleacRenata Buzuleac

Anul acesta ultimul sunet e cel mai trist pe care mi l-aș fi putut imagina. Cu toate că se organizează festivități virtuale, nimic nu va înlocui emoțiile reale pe care le trăiesc absolvenții, părinții și profesorii, dar suntem optimiști și perseverenti pentru a menține starea de bine a tuturor actorilor educaționali. După provocările de anul acesta am speranța că am devenit super eroi împreună cu părinții care ne-au susținut”, menționează Renata.

Nina Târșină, profesoară de limba engleză, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”

Nina TârșinaNina Târșina

Se simte că clopoțelul din acest an e mut, lipsește acea bucurie de dinaintea vacanței din curtea școlii. Eu organizez o lecție în Zoom unde vom discuta despre această perioadă de învățare online. Și voi ruga elevii să-mi transmită printr-un video cum s-au simțit ei, impresiile lor, ce au realizat ei și care sunt așteptările în anul viitor de studii. Când au adus cărțile i-am văzut nerăbdători să revină la școală, să mă îmbrățișeze, dar nu e voie. A fost o experiență pe cât de grea pe atât de neobișnuită. Copiii și-au dezvoltat competențele digitale într-un scurt timp. Eu persoanl m-am simțiti tot același diriginte cum eram și la școală”, punctează profesoara.

Elena Calistru, director adjunct pentru educație la gimnaziul din Ciuciulea, raionul Glodeni

Elena CalistruElena Calistru

Acest ultim sunet înseamnă tristețe... Urăm elevilor o vacanță frumoasă prin posturile de pe facebook și urmează să facem pe zoom cu absolvenții o întâlnire de suflet virtuală”, ne spune doamna Calistru.

Natalia Bzovaia, profesoară la liceul Waldorf din Chișinău

Natalia BzovaiaNatalia Bzovaia

Ultimul sunet altfel. În aceste 3 luni ne-am învățat să facem totul altfel și diferit ca până acum, iar careul de la finele acestui an de studii sper să pună punct aceastei experiențe defel ușoare. Deși de mai mulți ani subiectul acestor manifestări se discută aprins, tot mai multe voci propun să se renunțe la această experiență moștenită de pe timpurile comuniste, astăzi noi am simțit necesitatea unei întâlniri în care să exteriorizăm toate emoțiile care s-au adunat pe parcursul anului și pentru a îi susține pe cei care încheie în anul acesta un nou ciclu din viața lor. Ultimul sunet cel mai mult a fost așteptat de elevii clasei a 12 pentru ei, clopoțelul nu va mai suna niciodată. Această necesitate e ceva ce aparține probabil lumei spirituale, aidoma unei inițieri mistice în timpul căreiea copiii de azi devin adulții de mâine. Am hotărât să-i susținem și să organizăm o sărbătoare online. Deși nu i-am putut îmbărțișa, privi în ochi și să-i transmitem căldura sufletului nostru, am putut să le oferim o sărbătoare, să-i ascultăm și să plângem cu toată școala când am vizionat filmulețul cu cele mai frumoase și haioase momente din acești 12 ani. Faptul că la serbarea care nu era cu titlu de „obligatoriu” au fost conectate 450 de conturi, iar în fața ecranului erau familii întregi, a dat dovadă că noi cu toții am avut necesitatea de a fi alături și de a pune un mare punct anului de studii 2019-2020”, ne spune profesoara.

Ina Stepanchevici Morari, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din Glodeni

Ina Stepanchevici MorariIna Stepanchevici Morari

În anul acesta, careul, din păcate, s-a desfășurat într-un mod netradițional. Noi, cadrele didactice am plasat mesaje de felicitare și mulțumire pentru elevi, deoarece experiența orelor la distanță ne-a învățat să apreciem cât de importantă este socializarea pentru oameni. Personal, despărțirea de fiecare elev, absolvent este dureroasă, dar în același timp avem sentimente de mândrie să vedem tineri formați și pregătiți pentru provocările vieții. Apreciez și recunoștința elevilor prin implicarea online la ore, cât și pentru mesajele, postările de mulțumire și recunoștință”, susține profesoara.

Astăzi și ministrul Educației, Culturii și Cercetării Igor Șarov a venit un un mesaj video pentru elevi și cadrele didactice.

„Astăzi, în ultima zi din anul de studii 2019-2020, la fel ca și dumneavoastră, trăiesc emoții contradictorii. Suntem în ziua când în școli, conform frumoasei tradiții de zeci de ani, sună ultimul clopoțel. Astăzi este altfel – sună tăcut”, menționează ministrul într-un mesaj video, postat pe Facebook, cu ocazia sărbătorii „Ultimul Sunet”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: