image
Sursa foto: Epoch Times România

Ion Manole: În 2022, RM va rămâne total dependentă de relațiile dintre Vest și Est

În lipsa alegerilor și în condițiile unei guvernări monocolore confortabile, anul 2022 va fi unul relativ liniștit și stabil politic. Republica Moldova va rămâne total dependentă de relațiile dintre Vest și Est, accentuând calitatea sa de consumator de securitate regională și victimă sigură a războiului hibrid, care durează deja de trei decenii. Este comentariul lui Ion Manole, director executiv al asociației Promo-LEX, făcut pentru publicația „Predicții 2022” .

Ion Manole a menționat că evenimentele militare din estul Ucrainei, recuperarea controlului asupra administrației de la Minsk, utilizarea valurilor de emigranți pentru a destabiliza frontiera cu Polonia și Lituania în 2021 se vor extinde și în 2022, chiar dacă discuțiile vor părea că, mai mult sau mai puțin, satisfac pe toată lumea, transmite IPN. Atacurile și amenințările vor căpăta noi și noi forme, prin aplicarea scenariilor mai vechi, însă adaptate de fiecare dată noilor circumstanțe. Republica Moldova, cel mai probabil, nu va fi atacată militar, fiind mult mai eficiente atacurile și provocările asupra sectoarelor sale vulnerabile, precum cel economic sau energic.

Directorul Promo-LEX menționează că anul 2021 a fost un an în care regimul de la Tiraspol și-a consolidat pozițiile. Sub protectoratul fondatorilor săi, Tiraspolul și-a păstrat controlul asupra surselor de venit și a tuturor butoanelor sau fluxurilor financiare importante. În umbra relațiilor tensionate și a riscurilor unui război între Rusia și Ucraina, din cauza  crizelor politice interne, Republica Moldova nu a fost capabilă în 2021 să avanseze în problematica transnistreană. Mai mult, contrar așteptărilor, noua guvernare nici nu a inițiat consultări asupra unei noi politici pe acest domeniu.

„Nu avem nicio certitudine că anul 2022 ar putea fi productiv pentru procesul de reglementare a problemei transnistrene sau că ar exista premise pozitive pentru ca Republica Moldova să-și asigure implementarea obiectivelor legate de întărirea securității naționale în regiunea de conflict. Din păcate, Republica Moldova rămâne ostatica unor concepte perimate utilizate de unii oficiali în reglementarea conflictului, iar acestea influențează și deciziile luate de către actualul guvern. Influențează și contribuția redusă a partenerilor occidentali la căutarea unor soluții fezabile într-un format impracticabil de negocieri, în care Republica Moldova este clar dezavantajată, iar statutul participanților la negocierile ”5+2” este inegal, asimetric și vetust. În absența unui efort de revizuire a politicilor sale de reintegrare, strategic și politic, actualul guvern va fi obligat să se miște strict defensiv, obligat să accepte adeseori acțiuni și provocări de nepermis, care ar putea să se re-intensifice în contextul mai larg al presiunilor Rusiei asupra Ucrainei, operând ca niște vase comunicante”, a notat Ion Manole.

Potrivit directorului Promo-LEX, garanțiile privind drepturile și libertățile locuitorilor din estul Republicii Moldova ar trebui să capete un rol esențial și să nu mai fie abordate formal. „Anul 2022 poate oferi o șansă bună acestui proces, în cazul în care autoritățile constituționale vor avea capacitatea să înțeleagă problemele, sub toate aspectele, și să implice în mod corect și democratic toți actorii relevanți, inclusiv locuitorii regiunii transnistrene, într-un proces de prioritizare și identificare a soluțiilor”, mai spune Ion Manole.

Noutăţile partenerilor

comentarii: