image
Sursa foto: AP

UE a anunțat că va livra armament Ucrainei și interzice site-urile Russia Today și Sputnik

UE livrează armament Ucrainei și își închide spațiul aerian pentru companiile rusești. Totodată, interzice site-urile Russia Today și Sputnik.

Este pentru prima dată când blocul comunitar va întreprinde un astfel de pas în istoria sa.

Anunțul înseamnă că fonduri ale Uniunii Europene vor fi folosite pentru a achiziționa divers armament de pe piața internă sau internațională și le va transporta apoi la granița cu Ucraina, în Polonia, Slovacia, Ungaria sau România, de unde le va preda armatei ucrainene.

Anunțul vine în contextul sprijinului militar oferit independent de multiple țări ale Uniunii Europene pentru Ucraina, reprezentând o accelerare clară a sprijinului pentru Ucraina.

De asemenea, von der Leyen a anunțat și că Uniunea Europeană își va închide tot spațiul aerian pentru avioanele venite din Rusia, după ce majoritatea țărilor membre anunțaseră deja independent același lucru.

Conform Președintelui Comisiei Europene, Uniunea Europeană va bloca organele de media ale Kremlinului, pe care le consideră aparate de propagandă “Publicațiile de stat Sputnik și Russia Today, precum și filialele acestora, nu vor mai putea să își împrăștie minciunile pentru a justifica războiul lui Putin”.

Ultima măsură anunțată de Președinta Comisiei Europene este aplicarea de sancțiuni membrilor regimului Lukașenko. Belarusul a permis folosirea teritoriului său ca punct de lansare pentru forțele rusești care atacă Kievul, precum și pentru lansarea de rachete de croazieră și a avioanelor care bombardează Ucraina. Există de asemenea zvonuri că trupele bieloruse se vor alătura invaziei Ucrainei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: