image
Sursa foto: jurnal.md

S-a spart gheața la CSM; Noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit în prima ședință

Planul de acțiuni al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2023 a fost votat astăzi unanim de către noua componență a CSM, care are acum doar membri non-judecători numiți de Parlament și unul din garnitura anterioară. Înainte de a declara ședința deschisă, președintele interimar al CSM, Nina Cernat, a răspuns acelor critici, care pun la îndoială reprezentativitatea Consiliului.

„Membrii CSM au considerat raționamentul activității Consiliului în componență limitată și cu competență limitată ca unul favorabil nu pentru membrii Consiliului, dar pentru sistemul judecătoresc, în activitatea căruia în permanență apar tot felul de chestiuni organizatorice, soluționarea cărora nu suferă amânare și care ține de competența exclusivă a Consiliului Superior al Magistraturii”, a declarat Nina Cernat, președintele interimar al CSM.

Pe ordinea de zi a ședinței CSM au fost aproximativ 10 subiecte. Planul de Acțiuni al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2023 a fost votat unanim. Un alt subiect, prezentat de Alexandru Postică, a fost legat de sesizarea Curții Constituționale cu referire la controlul constituționalității a două articole din legea cu privire la CSM. Este vorba de articolul 9, cu privire la durata de patru ani a mandatului membrilor CSM și faptul că aceștia nu pot fi aleși pentru două mandate consecutive. Iar art. 15 prevede că ședința CSM este deliberativă dacă la ea participă cel puțin două treimi din membrii Consiliului.

„Consider că includerea acestui punct în agenda de azi demonstrează dorința membrilor actuali ai CSM să obțină o explicație din partea Înaltei Curți cu privire la modul în care urmează să exercităm în continuare aceste atribuții legale. Proiectul a fost expediat tuturor colegilor”, a menționat Alexandru Postică, membru CSM.

Ion Guzun a votat împotriva acestei sesizări și a explicat de ce:

„Nu avem nicio certitudine cu privire la hotărârea ce va fi adoptată de judecători la Adunarea Generală a Judecătorilor din 28 aprilie și este o incertitudine care este termenul în care Parlamentul ar putea să desfășoare selectarea candidaților la funcția de membru al CSM, hotărârea comisiei pre-vetting și ulterior interviurile și numirea în funcție. Din punctul meu de vedere această prevedere este una constituțională, previzibilă, care să deblocheze activitatea CSM”.

Pentru sesizare au votat trei membri ai Consiliului.

În cadrul ședinței au fost acceptate câteva demersuri, unul cu referire la acceptarea efectuării unui sondaj de opinie în rândul judecătorilor, procurorilor și avocaților, privind reforma în justiție și combaterea corupției. La fel, președinților de judecătorii li s-a cerut să prezinte în termenii cuveniți datele cu privire la activitatea instanțelor, pe care le conduc, întrucât din cauza lor a fost tergiversată elaborarea raportului anual de activitate al Consiliului. La final, Ion Guzun, și-a exprimat regretul că unii judecători își amenință colegii cu lansarea în spațiul public a „materialelor compromițătoare”. În acest sens, Guzun a sesizat inspecția judiciară pentru a verifica faptele, care pot constitui abateri disciplinare.

„Constatăm cu regret că unii judecători recurg la acțiuni tendențioase în raport cu colegii lor prin culegerea de informații și amenințarea de a publica citez: „materiale compromițătoare” în adresa lor. Aceste acțiuni sunt întreprinse cu referire la doi candidați care au promovat evaluarea comisiei independente de evaluare a integrității candidaților pentru funcția de membru în ”organele de autoadministrare” ale judecătorilor și procurorilor Comisia Pre-vetting. Rețin că gravitatea afirmațiilor făcute, precum și impactul public al acestora sunt de natură să ducă la atingerea reputației profesionale a candidaților la funcția de membru al CSM”, a spus Guzun.

Amintim că, joi, 30 martie, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, judecătorul Anatolie Țurcanu a recunoscut că scenariul Adunării Generale a Judecătorilor, care va avea loc în aprilie, este deja bine pus la punct. Potrivit lui, la ședința din 28 aprilie, cei doi aspiranți la CSM nu vor fi prezenți, deoarece vor apărea niște materiale denigratoare despre aceștia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: