image
Sursa foto: moldnova.eu

DOC // „Ziua Victoriei”, marcată pe 9 mai, devine istorie în Republica Moldova; Poiect de lege al PAS

Un proiect de lege care prevede înlocuirea Zilei Victoriei, marcată pe 9 mai, cu Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, care ar urma să aibă loc pe 8 mai, va fi examinat joi, 25 mai, în Parlament.

„Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală (8 mai) de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist – pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”, se arată în proiectul de lege elaborat de deputații PAS.

În document se mai spune că „elaborarea proiectului este condiționată de necesitatea trecerii la interpretarea și perceperea neideologizată a unor date istorice legate de cel de-al Doilea Război Mondial în societatea moldovenească. Propunerea legislativă are drept obiect consacrarea zilei de 8 mai ca Zi a comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Printre autorii inițiativei legislative se numără deputații PAS: Igor Grosu, Eugeniu Sinchevici, Ana Oglinda, Alina Dandara, Veronica Roșca, Boris Marcoci, Petru Frunze, Mihail Druță, Oazu Nantoi, Lilian Carp, Marina Morozova.

Proiectul urmează a fi supus consultărilor publice. După adoptarea proiectului de lege, Guvernul, în termen de două luni de la data publicării a legii, va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: