image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTOREPORTAJ de la Palanca: Sute de refugiați continuă să fugă din calea războiului din Ucraina

De câteva zile, conducerea statului și-a asumat grija transportării, adăpostirii și alimentării refugiaților care trec din Ucraina prin vama de la Palanca. Acum, la ieșirea din vamă nu mai este loc pentru voluntarii care au sărit în primele zile să ajute refugiații din Ucraina, în momentul când statul nu făcea față.

Acum, la ieșirea din vama Palanca, refugiații din Ucraina sunt urcați într-un microbuz și transportați până la orășelul de corturi, numit Centrul de Triaj, instalat în dealul satului Palanca. Când fluxul de refugiați este mare însă, oricum oamenii sunt nevoiți să aștepte în frig, timp de câteva ore, următorul microbuz, afirmă unul din polițiștii care informează și dirijează oamenii să urce în transport.

NN

Cele două corturi de la ieșirea din vama Palanca au fost scoase, pentru a elibera spațiul de voluntarii care se înghesuiau să-i ajute pe refugiați. Dar ele erau și sunt necesare!

ss

„Măcar două corturi sunt necesare la ieșirea din această vamă”, afirmă medicul Eduard Melnic, angajat al Inpsectoratului Național de Securitate Publică, pe care l-am întâlnit în exercițiul funcției la vamă. E indespensabil și un punct medical în acest loc, constată el, argumentând că s-a confruntat cu mai multe întâmplări la care a fost martor pe parcursul celor două zile în care s-a aflat aici:

“Sunt mame care ajung aici, după ore de așteptare în vamă, și trebuie să alăpteze imediat copiii, fie să le schimbe scutecele, iar afară e frig de crapă pietrele. Azi am avut un caz când un bebeluș plângea întruna, iar noi nu găseam un loc unde s-o adăpostim pe mamă ca să-l hrănească. Mamele își bagă copiii în VC ca să se încălzească la calorifer, până vine transportul. Și pentru oamenii cu dizabilități, care se deplasează în căruț, e nevoie de adăpost. Ieri, o bătrână a așteptat preț de mai multe ore să urce în microbuz, pentru că căruțul ei nu încăpea în microbuz. Copiii se îmbolnăvesc pe acest frig, așteptând microbuzele. Ieri (9 martie)au traversat foarte mulți refugiați vama și erau nevoiți să aștepte mai multe ore transportul”, afirmă Eduar Melnic, fost pediatru. El mai menționează că aceste corturi, amenjate cu niște scaune și un ceainic cu ceai cald, sunt necesare pe acest frig și pentru colegii săi, polițiștii care dirijează fluxul de refugiați, pentru că ei se află la datorie, uneori, mai mult de 24 de ore. Ieri, 10 martie, deși prin vama de la Palanca au trecut mai puțini oameni decât alaltăieri, oricum unii au trebuit să aștepte până să vină ori să se umple rutierele cu pasageri.

ss

Un copil își încălzește mâinile pe caloriferul din VC-ul de la poarta vămii din Palanca.

ss

Refugiați care se ascund de vânt după VC-ul de la ieșirea din Palanca.

ss

În Centrul de Triaj oamenii au posibilitatea să se adăpostească pentru maximum două zile. De aici, ei sunt ajutați să se deplaseze, gratuit, cu autobuzele spre Chișinău, de unde, apoi, sunt ajutați să plece spre alte orașe europene. Chiar lângă orășelul de corturi este improvizată o gară.

Un polițist scoate un copil în brațe, din mașina Poliției, unde l-au lăsat să se încălzească.

ss

Un grup de medici din Israil s-a aflat ieri, 10 martie 2022, toată ziua la vama din Palanca, unde au împărțit refugiaților folii de protecție contra gerului, mănuși și bomboane copiilor.

ss

La Centrul de Triaj din Palanca oamenii sunt adăpostiți în corturi încălzite, dotate cu paturi, sunt alimentați la orice oră la care ajung aici, li se oferă servicii medicale și psihologice. La acest centru ajung multe din ajutoarele venite de la partenerii europeni ai Republicii Moldova.

ss

O mamă ucraineancă își hrănește fiul de cinci ani prin sondă. Spune că s-au oprit la Centrul de Triaj din Palanca doar pentru o pauză, pentru a hrăni copiii, după care intenționează să ajungă la Chișinău. Ea, soțul și cei trei copiii au pornit pe drumul pribegiei din Nicolaev, oraș bombardat de ruși. Nu știu unde s-o apuce mai departe. Pe drum, li s-a alăturat și o bătrânică, care vrea să ajungă la fiica ei stabilită în Europa.

ss

Un angajat în Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale amestecă fasolea pusă la fiert pentru refugiații din Ucraina.

ss

Un angajat în Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale taie lemne pentru foc, la Centrul de Triaj de la Palanca.

ss

Pe parcursul zile de ieri, 10 martie, până la ora 18.00, la Centru de Triaj de la Palanca au apelat circa 60 de persoane refugiate din Ucraina.

ss

Prin vama de la Palanca au trecut în mare parte refugiați din Nicolaev, oraș aflat sub bombardamentele rusești. Câteva femei cu copii plecau din R. Moldova înapoi spre Odesa, sperând că orașul lor va scăpa de apocalipsa rusească.

ss

Noutăţile partenerilor

comentarii: