image
Sursa foto: drmax.ro

Producerea și comercializarea medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni, interzisă

În Republica Moldova va fi interzisă producerea și comercializarea medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni, potrivit unui proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de Parlament.

Modificările legislative au scopul de prevenire și combatere a producerii și a traficului ilicit de substanțe dopante pe teritoriul Republicii Moldova, eliminarea accesului fizic la dopante a populației în condiții non-medicale, precum și armonizarea legislației naționale la rigorile internaționale.

De asemenea, se urmărește implementarea prevederilor Agenției Mondiale Antidoping și ale Codului Mondial Antidoping.

Steroizii anabolizanți și androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular. În ultima perioadă, aceste substanțe sunt folosite și de sportivi. Totuși, consumul abuziv de steroizi anabolizanți poate avea consecințe grave asupra sănătății, pentru că poate afecta sistemul cardiovascular, sistemul hormonal, sistemul musculo-scheletic sau ficatul. Mai mult, există studii care demonstrează că anabolizanții administrați în exces pot cauza agresivitate și tulburări psihiatrice.

În acest context, în toate statele membre ale Uniunii Europene, în majoritatea statelor CSI și în Statele Unite ale Americii, producerea și comercializarea acestor substanțe este interzisă. În schimb, potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova sunt fabricate și exportate cantități enorme de medicamente cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni. Aceste substanțe pot fi cumpărate în farmacii în baza prescripțiilor medicale. Autorii documentului atenționează despre faptul că aceste tipuri de medicamente sunt utilizate pentru dopaj, întrucât datele statistice demonstrează că importul, producția internă și comercializarea lor în farmacii depășesc cu mult cantitatea de medicamente de acest tip administrate în spitale.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: