image
Sursa foto: jurnaltv.md

Lacunele din justiție, denunțate la Forumul Drepturilor Omului 2022

Republica Moldova are mult de lucru în procesul de implementare a drepturilor omului, care reprezintă o condiție importantă pentru aderarea la Uniunea Europeană. Lacunele sistemului de justiție au fost denunțate astăzi în cadrul unui forum specializat. Potrivit experților, în ciuda unui legi acceptabile, de la aprobare până la implementare e un drum prea lung.

Crizele din ultima vreme au scos la iveală lacunele existente în sistemul de justiție, dar și grupurile cele mai vulnerabile, afirmă directorul Amnesty International Moldova.

Veaceslav Tofan, director executiv, Amnesty International Moldova: „În perioada pandemiei, spre exemplu, am observat probleme cu accesul la servicii medicale pentru toate persoanele. Acum războiul iarăși a scos la iveală problemele persoanelor vulnerabile din punct de vedere economic, care nu pot să-și asigure un trai decent.”

Și în cazul copiilor, drepturile sunt deseori neglijate, dar în special - neștiute.

Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului: „Aici este o problemă. Studiile arată că drepturile sunt percepute doar ca ceva scris în lege, în cărți, manuale, dar niciodată ca ceva natural.”

Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele comisiei parlamentare pentru educație: „Discutăm nu doar despre acele acte legislative care au fost aprobate, dar și despre importanța aplicării lor în sistemul de educație, justiție.”

Implementarea calitativă a drepturilor omului este și o etapă importantă în asocierea cu Uniunea Europeană. Mai mulți pași au fost deja făcuți, printre care aprobarea proiectelor de lege, ce țin de violență domestică, condamnarea discursului de ură și altele.

Ceslav Panico, avocat al poporului: „A fost ratificată Convenția de la Istanbul, primul instrument la nivel european, care stabilește standarde din punct de vedere juridic, în mod special pentru prevenirea violenței bazate pe gen, protejarea victimelor și pedepsirea făptuitorilor.”

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției: „La fel, pornind de la interesul suprem al copilului în justiția penală și de la angajamentul statului de a evita procesele de judecată în instanțe pe cauze cu minori, am introdus prevederi cu privire la posibilitatea împăcării.”

William Massolin, șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău: „Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a întreprinde reforme profunde în sistemul său instituțional, pentru a stabili o democrație deplină, respect pentru standardele drepturilor omului.”

În ultimul raport privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova, realizat în 2021, autorii afirmă că sunt în special încălcate dreptul la un proces echitabil, dreptul la viață, integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la libertatea individuală sau dreptul la asistență și protecție socială. Au fost semnalate cazuri de intimidare a jurnaliștilor, tergiversare în investigarea cauzelor penale, utilizare a discursului de ură, prejudiciere gravă a sănătății și securității la locul de muncă și alte abateri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: