image
Sursa foto: azernews.az

Ultima oră! Republica Moldova poate accesa imediat suma de 96 de milioane de dolari SUA din partea FMI

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a treia evaluare a programului pentru Republica Moldova. Astfel, țara noastră poate accesa circa 96 milioane de dolari SUA, sumă care va fi folosită pentru suport bugetar.

Potrivit FMI, pe parcursul anului 2022, economia Republicii Moldova s-a contractat brusc, ca urmare a efectelor războiului din Ucraina. Se anticipează o redresare modestă a economiei în 2023. Inflația rămâne înaltă, dar continuă să scadă rapid. Politicile bugetare se axează pe atenuarea impactului crizelor multiple ce se suprapun și pe susținerea redresării economice. Riscurile din sectorul energetic s-au diminuat pentru moment, reflectând realizarea prudentă de către autorități a planurilor de acțiune în cazuri de urgență.

Totodată, perspectivele rămân extrem de incerte, în primul rând din cauza riscului de escaladare în continuare a războiului. Programul Republicii Moldova cu FMI se implementează în continuare cu fermitate, în pofida mediului dificil, recent fiind realizate reforme importante care vor contribui la promovarea integrității, capacității și independenței celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției și la consolidarea aplicării cadrului legal anticorupție.

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președintele în exercițiu al ședinței, a declarat că situația Republicii Moldova rămâne precară din cauza suprapunerii mai multor crize.

„Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și apropierea geografică a Moldovei de zona conflictului armat continuă să alimenteze îngrijorări cu privire la securitate. Atmosfera din societate rămâne fragilă și tensionată din cauza prețurilor înalte la produsele alimentare și resursele energetice. În acest context, noul guvern a accentuat angajamentul său de realizare a reformelor, iar programul cu FMI se implementează cu fermitate, în pofida mediului complicat”, a menționat Kenji Okamura.

FMI prognozează o redresare modestă a economiei în 2023, susținută de redresarea cererii interne și îmbunătățirea perspectivelor de creștere economică în țările-parteneri comerciali ai Moldovei. Inflația decelerează în continuare și situația bugetară rămâne bună. Nivelul rezervelor internaționale continuă să ofere garanții adecvate împotriva șocurilor externe, în timp ce băncile bine capitalizate, lichide și profitabile au rezistat cu bine la impactul inițial al războiului.

Suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va fi de 277,55 milioane de DST, adică circa 371 milioane de dolari SUA.

Citeşte mai mult despre

FMI

Noutăţile partenerilor

comentarii: