image
Sursa foto: Jurnal.md

Chicu atenționează opoziția referitor la creditul rusesc: „Cei care au pornit aventura să-și asume responsabilitatea”

Premierul Ion Chicu critică reprezentanții opoziției care au depus cele trei sesizări la Curtea Constituțională privind creditul rusesc. Curtea Constituțională urmează să verifice constituționalitatea Acordului de credit de 200 de milioane de euro oferit de Federația Rusă, pe 7 mai, curent. Premierul susține că acțiunile reprezentanților opoziției ar fi „un atac politic asupra acestui credit”.

„Săptămâna aceasta Curtea Constituțională va examina contestarea unor politicieni referitor la creditul rusesc. Remarc că este un atac politic asupra acestui credit. În cazul în care nu va putea fi accesat de Guvernul RM vom avea deficiențe legate de finanțarea unor cheltuieli incluse în rectificarea bugetului votate cu două săptămâni înainte în Parlament”, a spus Ion Chicu, după întâlnirea cu președintele Igor Dodon și spikerul, Zinaida Greceanâi..

El a precizat că anularea creditului ar putea afecta investițiile în infrastructură, planificate recent în buget, dar și unele ajutoare pentru agenții economici. „În cazul anulării acestui credit, Guvernul va trebui să vină în Parlament cu o rectificare de minus patru miliarde de lei. Cei care au pornit această aventură politică să-și asume responsabilitatea”, a avertizat Ion Chicu.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au suspendat acțiunea acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă. De asemenea, a fost suspendată procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului de împrumut, votată de deputații PDM și PSRM.

Inițial o sesizare în acest sens a fost depusă de deputatul Sergiu Sârbu. Ulterior și deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională împotriva a două prevederi din Acordul de împrumut rusesc pe care le consideră păguboase pentru Republica Moldova. Este vorba de articolul 7.2 și 3.3 din Acord, care prevăd transformarea datoriilor unor companii private care iau credite din băncile rusești în datorie de stat a R. Moldova și de prevederea care le permite companiilor rusești să câștige contracte achitate din bugetul statului.

Acordul pentru creditul de 200 de milioane de euro oferit de Rusia a fost atacat la Curtea Constituțională și de către deputații Platformei DA, care au sesizat Curtea Constituțională în vederea exercitării controlului de constituționalitate în privința procedurii de inițiere, negociere și semnare a Acordului dintre Guvernul FR și Guvernul RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: