image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu, după întâlnirea cu agricultorii: Majoritatea parlamentară i-a mințit, în buget nu a fost inclus ajutorul promis

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentanții agricultorilor care au protestat în centrul capitalei. Într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook președintele menționeză că agricultorii sunt într-o situație complicată, atât din cauza secetei din acest an, cât și din cauza indiferenței guvernării.

Agricultorii au ieșit în stradă pentru a cere sprijin de la guvern și parlament ca să poată acoperi parțial pierderile suferite din cauza secetei, ca să poată reeșalona creditele, așa încât să poată începe următorul sezon agricol.

Din păcate, majoritatea parlamentară din ultimele săptămâni i-a mințit pe oameni și nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru gospodăriile agricole, așa cum a promis”, a scris Maia Sandu într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

În cadrul întrevederii președintele a îndemnat agricultorii să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română, cele aproximativ 6000 de tone de motorină promise în calitate de ajutor de președintele României Klaus Iohannis

De asemenea, o să cer Ministerului Agriculturii să intermedieze o întâlnire cu reprezentanții sistemului bancar privind dobânda creditelor și identificarea unor soluții pentru reeșalonarea/restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior.

Pentru a depăși această situație creată de lipsa unei majorități responsabile în parlament, voi solicita în continuare ajutoare externe pentru a sprijini gospodăriile cele mai afectate. În același timp, voi promova proiecte care să soluționeze problemele sistemice din sectorul agricol, inclusiv construirea sistemelor de irigare, așa încât să avem producție agricolă competitivă pe piața locală și pe piețele externe” a mai scris Maia Sandu.

Amintim că azi agricultorii care au protestat cu tehnică agricolă în fața clădirii Guvernului și Parlamentului și-au retras tractoarele din Chișinău. Autorizația pentru protest expiră la 31 august. Fermierii au anunțat că din luna august până în prezent, cât au protestat, nimeni din conducerea Guvernului nu a venit să discute cu ei. Ei au mai anunțat că în cazul în care autoritățile nu vor găsi o soluție ca să le achite compensațiile pentru pierderile provocate de sectă, vor relua protestele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: