image
Sursa foto: Reuters

Moody’s a avansat perspectiva RM - de la negativ la stabil; Țara noastră și-a revenit la nivelul de dinaintea războiului

Agenția de rating Moody’s a avansat perspectiva (outlook-ul) Republicii Moldova, de la negativ la stabil, și a păstrat ratingul la B3. Această schimbare semnificativă acordată țării noastre reflectă progresele notabile în gestionarea aspectelor economice și financiare ale țării, anunță Ministerul Economiei.

Trecerea de la perspectiva negativă la cea stabilă indică faptul că agenția are acum încredere că Republica Moldova a reușit să abordeze unele din provocările majore cu care s-a confruntat în trecut și că există semne de îmbunătățire pe termen mediu în ceea ce privește stabilitatea economică.

În aprilie 2022, agenția de rating Moody’s a coborât perspectiva ratingului B3 la negativ ca urmare a invaziei rusești. În mai 2022, viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a avut discuții intense cu analiștii Moody’s, la Londra, unde a participat la cea mai mare conferință pentru țările frontiere (frontier markets) organizată de către JP Morgan.

Vicepremierul Dumitru Alaiba a argumentat că Moldova va putea face față presiunilor externe, beneficiind de susținerea puternică a partenerilor de dezvoltare. Totodată, cadrul instituțional s-a îmbunătățit semnificativ în ultima perioadă.

În iunie 2023, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a avut o altă rundă de discuții cu analiștii Moody’s la Londra. Ion Gumene a demonstrat că Republica Moldova a fost rezilientă din punct de vedere energetic și economic pe parcursul războiului datorită partenerilor internaționali. În plus, statutul de țară candidată la UE și determinarea autorităților de a accelera procesele de aderare va impulsiona reformele structurale.

Moldova a făcut progrese semnificative în domeniul energiei

Moody’s notează că reziliența energetică a Moldovei s-a dovedit a fi mai puternică decât se aștepta, beneficiind de sprijin tehnic și financiar semnificativ din partea instituțiilor internaționale. Faptul că autoritățile au constituit rezerve externe de stocare a gazelor, în baza facilității de împrumut oferită de BERD, a oferit și va oferi în continuare o pernă de siguranță. În plus, sincronizarea cu rețeaua electrică europeană ENTSO-E a permis Moldovei să importe energie electrică din UE, deși capacitatea este încă restrânsă. Eforturile continue de îmbunătățire a infrastructurii electrice, inclusiv dezvoltarea planificată a unei noi linii electrice de înaltă tensiune cu România până în 2025, ar îmbunătăți semnificativ reziliența energetică a Moldovei. Totuși, Moody’s evaluează sectorul energetic al Republicii Moldova ca unul vulnerabil din cauza energiei electrice importate din regiunea transnistreană și posibile întreruperi în cazul deteriorării infrastructurii energetice ucrainene.

Susținerea partenerilor va accelera recuperarea economică și investițiile

Moody’s se așteaptă ca susținerea partenerilor internaționali va susține redresarea economică, va atenua riscurile de lichiditate și va stimula impulsul reformelor. UE s-a angajat să mobilizeze până la 1,6 miliarde EUR, parte a planului economic și de investiții, care va contribui la sprijinirea investițiilor. Moody’s estimează că activitatea economică va rămâne volatilă și slabă în 2023, dar creșterea economică va fi aproape de 4% în 2024. Agenția anticipează că deficitul bugetar general al guvernului va atinge aproximativ 6% din PIB în 2023 și va rămâne ridicat din motiv că guvernul încearcă să reorienteze politica fiscală către îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare. Drept urmare, datoria guvernamentală va crește la aproximativ 37% din PIB în 2024, conform Moody’s. Totuși, aceasta va rămâne mai mică decât media țărilor cu același rating B. Moody’s remarcă că progresele treptate privind reformele structurale continuă, susținute de faptul că Moldova a primit statutul de candidată la UE. În ciuda mediului geopolitic foarte dificil, guvernul face progrese cu privire la cele nouă criterii de reformă, care trebuie îndeplinite pentru a deschide negocierile oficiale de aderare la UE.

Planul guvernului de a ameliora ratingul țării

Autoritățile consideră că ratingul Republicii Moldova poate fi ameliorat cel puțin la B2, o treaptă mai sus decât rating-ul actual B3. Conform raportului Moody’s din februarie 2023, indicatorii macroeconomici și instituționali folosiți în metodologia de compunere a ratingurilor, semnalează o paletă a ratingului între B1 și B3. Totuși, evaluarea curentă de B3 rămâne din cauza percepției riscurilor politice înalte, deschiderea limitată a contului de capital și eficiență instituțională slabă.

Prin urmare, guvernul planifică să accelereze reformele structurale prin întărirea capacităților instituțiilor statului, reforma justiției și implementarea măsurilor ce ar duce la ireversibilitatea cursului european. În plus, autoritățile au obiectivul de a integra Moldova în piețele financiare internaționale prin: susținerea mai multor companii cu capital de stat și privat de accesa bursele regionale și internaționale, atragerea mai multor investitori străini în valorile mobiliare de stat prin conectarea cu sistemele Clearstream și Euroclear și emiterea unei euroobligațiuni, ce ar finanța proiecte de infrastructură de importanță strategică.

În plus, Guvernul își dorește să angajeze cel puțin încă o agenție de rating, ce ar ameliora ratingul țării și participa la conferințele internaționale pe piețele financiare pentru a îmbunătăți percepția riscurilor de țară a Moldovei.

Toate acestea vor putea atinge obiectivul guvernului de a obține o schimbare a perspectivei din stabilă în pozitiv din partea Moody’s și, ulterior, o îmbunătățire a ratingului la B2.

Agenția de rating Moody’s Investors Service, cunoscută mai simplu ca Moody’s, este una dintre cele mai renumite agenții de rating financiar și de credit din lume. Aceasta furnizează evaluări independente privind solvabilitatea și calitatea creditului pentru emitenți de obligațiuni corporative și guvernamentale, precum și pentru instituții financiare. Ratingurile Moody’s au un impact semnificativ în lumea financiară, în special în deciziile de investiții și împrumuturi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: