image
Sursa foto: Jurnal TV

„Plahotniuc niciodată nu va fi condamnat pentru fiecare crimă penală pe care a săvârșit-o”, susține expertul Valeriu Pașa

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a acumulat sume enorme de pe urma schemelor pe care le-a elaborat și de care s-a îngrijit să funcționeze, întrucât era conștient de faptul că puterea imensă pe care o deținea în RM este doar pentru o perioadă limitată de timp. În vremea în care schemele înfloreau, Plahotniuc ajunsese să comită „sute de crime penale pe zi”. Totuși, acesta nu va putea fi condamnat pentru fiecare dintre ele, a explicat Valeriu Pașa, expert și activist WatchDog.md, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Pașa a menționat că oligarhul Vladimir Plahotniuc era conștient de efemeritatea controlului său total asupra tuturor instituțiilor din Republica Moldova și, din acest raționament, s-a asigurat din timp prin înstrăinarea diferitor proprietăți. Totuși, nu înstrăinările i-au adus cei mai mulți bani.

„Dincolo de faptul că Plahotniuc s-a ținut cu dinții de putere, că a mers pe capete pentru a prelua întreaga putere, el înțelegea că este vremelnic în Republica Moldova. Tocmai de asta, a avut grijă să înstrăineze, cel puțin oficial, de pe firmele care sunt asociate cu el sau persoane care sunt nemijlocit asociate cu el, proprietățile pe care le-a agonisit pe parcurs, dar care nici pe aproape nu înseamnă bogăția cea mai mare pe care el a reușit să o fure. Asta este doar o parte”, a explicat activistul WatchDog.md.

Acesta a explicat care au fost sursele care îi aduceau lui Plahotniuc sume enorme și care vizau cu precădere instituțiile de stat și bugetul public. Totodată, Valeriu Pașa a amintit și despre obiceiul lui Plahotniuc de a-și schimba oamenii dintr-o funcție în alta și a „stoarce” totul din instituția în fruntea căruia se afla un complice de-al său.

„Banii mari el i-a făcut din tunurile mari, din controlul asupra întreprinderilor de stat, din achiziții din bugetul public. Amintiți-vă numai de faptul cum muta oamenii. Același Damașcan, de exemplu, pe care, pentru un timp, Plahotniuc l-a ținut în fruntea căii ferate, care a fost în acea perioadă stoarsă de tot ce s-a mai putut, până mai n-a ajuns să devină falimentară. Aduceți-vă aminte despre Moldtelecom care are, se zice, un fost director ce și-ar fi cumpărat o insulă, O INSULĂ!, pe undeva prin Grecia. De aici s-a fraudat foarte mult”, a clarificat expertul.

Totuși, toate crimele penale lui Plahotniuc sunt estimate la câteva sute zi, întrucât fiecare indicație dată unui funcționar este considerată un act ilegal. Acest lucru înseamnă că vor continua să mai apară investigații prin care opinia publică va afla despre înstrăinarile lui Plahotniuc. Dar, totodată, mai înseamnă că oligarhul fugar nu va putea niciodată să fie condamnat pentru fiecare crimă în parte pe care a comis-o, deoarece pentru acest lucru ar fi nevoie de 2000 de procurori, un număr de 3 ori mai mari decât procurorii pe care îi are țara noastră.

„Plahotniuc, fiind însă și un tip foarte zgârcit, a avut grijă să înstrăineze, pentru că știa că mai devreme sau mai târziu va trebui să plece. Și el nu atât de mult se temea de furia cetățenilor din Republica Moldova, cât înțelegea din ce în ce mai mult, dincolo de toți lobbyiștii pe care-i avea, că devine un factor de iritație din ce în ce mai mare pentru comunitatea internațională. Sunt sute de astfel de investigații și ele încă pot fi mult mai multe. Și dacă ne aducem aminte cum funcționa sistemul lui Plahotniuc, atunci vedem cum, pe verticală, zilnic, se săvârșeau sute, și eu nu exagerez, sute de crime penale: fiecare indicație dată ilegal fiecărui funcționar, judecător, procuror, fiecare dosar deschis abuziv, decizii de alocare a licitațiilor. De aceea, trebuie să fim conștienți de un fapt: Plahotniuc niciodată nu va fi condamnat pentru fiecare crimă pe care a săvârșit-o în parte. Ar fi nevoie de vreo 2000 de procurori (Republica Moldova azi are vreo șase sute și ceva de procurori) care să investigheze numai ce a făcut el zi de zi”, a precizat Valeriu Pașa.

Lucrul de cea mai mare importanță, potrivit activistului, este ca cel puțin câteva dintre dosarele pornite pe numle lui Plahotniuc să fie duse la capăt și să existe o finalitate în acestea.

„Noi trebuie să fim conștienți că dacă doar vom adăuga cazuri pe marginea cărora se deschid dosare, chiar dincolo de faptul că mulți procurori din Republica Moldova nu vor să lucreze cinstit, iar alții nu știu să lucreze cinstit, pentru că nu pentru asta au fost angajați, nu se va rezolva nimic. Trebuie să insistăm ca să fie duse la capăt măcar câteva dosare”, a conchis, experul și activistul WatchDog.md, Valeriu Pașa.

Noutăţile partenerilor

comentarii: