„Noile imagini arată în mod clar reducerea drastică a concentraţiilor de dioxid de azot deasupra principalelor oraşe europene, în special Milano, Paris sau Madrid.

Datele prezintă aceste concentraţii, înregistrate în perioada 14-25 martie 2020, comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în documentul publicat de Agenţia Spaţială Europeană.

poluarepoluare

Practic, impunerea carantinei a dus la o scădere dramatică a transporturilor aeriene şi a traficului rutier, precum şi a diverselor industrii care generează poluanţi atmosferici.

Date similare, care arată reducerea concentraţiile poluanţilor atmosferici, în special dioxidul de azot, au fost prezentate recent şi de către Agenţia Europeană de Mediu.

poluarepoluare

Astfel, în ultimele săptămâni concentraţiile de dioxid de azot, unul dintre poluanţii emişi de autovehicule şi care afectează cel mai grav sănătatea umană, au înregistrat scăderi semnificative în mai multe oraşe europene.

În Milano, concentraţia medie de dioxid de azot din ultima lună a fost cu 24% mai mică, în comparaţie cu cea înregistrată în urmă cu două luni. De asemenea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, concentraţia a fost cu 21% mai scăzută.

În Barcelona, nivelurile de dioxid de carbon au scăzut cu 40%, de la o săptămână la alta şi cu 55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În Madrid, s-a înregistrat o scădere de 56% a poluanţilor atmosferici, de la o săptămână la alta.