image
Sursa foto: Jurnal.md

80 de ani de la deportările staliniste: „Să nu uităm niciodată trenurile morții, altfel istoria se poate repeta”

„Timp de săptămâni întregi oamenii au mers în vagoane pentru animale: femei cu copii mici, femei gravide, bătrâni. Nu li se dădea decât o cană de apă și pește sărat. O asemenea bătaie de joc n-o merită niciun om de pe acest pământ. Să nu uităm niciodată de acele trenuri ale morții, pentru că, altfel, chiar și în mileniul 21 istoria se poate repeta”, a menționat deputata Maria Ciobanu în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor deportărilor staliniste organizat de Platfroma DA sâmbătă, în scuarul Gării.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a menționat că se împlinesc 80 de ani de la cele mai dramatice momente ale istoriei, din noaptea de 12 spre 13 iunie, 1941, când mii de basarabeni au fost ridicați în toiul nopții și au fost încărcați în marfare, și transportați în condiții inumane în Siberia și Kazahstan.

„Este de datoria noastră să nu uităm, să ne respectăm trecutul și trecuții, altfel nu vom avea parte nici de viitorul pe care ni-l dorim cu toții. Să facem același gest de comemorare și la 6 iulie, ziua în care cu ani în urmă a urmat cel de-al doilea val de deportări.”

Deputatul Vasile Năstase a amintit că toată operațiunea de deportare a început la 12 iunie, atunci când de la 8 dimineața în primării s-au adunat nkvd-iștii, comsomoliștii, comuniștii și căruțașii cărora li s-au dat alimente pentru trei zile, timp în care oamenii au fost încărcați în căruțe și duși la gările feroviare. Capii familiilor au fost separați de restul familiei, încărcați în vagoane pentru vite și duși direct în Gulag, acolo de unde mulți nu s-au mai întors, murind, istoviți de muncă forțată, foarte repede. Restul membrilor familiilor au fost duși la cercul polar, Comi, Omsc, Kazahstan  și în alte regiuni ale Rusiei.

Secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, a menționat că deportările au vizat distrugerea sistemică a populației locale, distrugerea elitelor politice, economice și a clerului din Basarabia pentru „a ne domina și a ne transforma în homo sovieticus”. Ion Terguță a menționat că orașul Chișinău este, de fapt, singurul oraș din lume în care încap deopotrivă monumentele victimelor și ale torționarilor, acest fapt exemplificând tranșant toată drama moldovenilor. „Nu știu dacă există familie în Basarabia care să nu fi avut deportați sau din cei care au suferit de pe urma regimului comunist, monumentul victimelor deportărilor de aici fiind monumentul durerii noastre, adevăratul nostru monument”, a apsu Ion Terguță

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: