image
Sursa foto: Reuters

China a început să producă o nouă generație de submarine, cu capacitate nucleară

China a început să producă o nouă generație de submarine, cu capacitate nucleară, care vor fi operaționale până la finalul deceniului, dar experții cred că Occidentul va putea monitoriza cu greu tehnologia și etapele de dezvoltare ale acestora.

Observațiile au fost făcute și discutate de analiști și experți în domeniu la o conferință din luna mai, care a avut loc la Colegiul de Război Naval din SUA. Acestea au fost apoi publicate, în august, de Institutul de Studii Maritime din China, care estimează că noile nave vor fi mult mai greu de urmărit. Concluzia este credibilă, conform a zece experți contactați de Reuters, scrie Biziday.

În realizarea raportului, cercetătorii s-au folosit de jurnale militare chineze și discuții interne ale ofițerilor superiori ai Armatei Populare de Eliberare (PLA). Raportul conține și imagini prin satelit realizate în noiembrie, pe noul șantier naval Huludao din China, care arată cum sunt asamblate secțiunile necesare pentru construcția un submarin, ceea ce i-a făcut pe experți să considere că ar putea fi operațional până în 2030.

Cei care s-au ocupat de urmărirea evoluțiilor acestei situații spun că există din ce în ce mai multe dovezi care arată că Beijingul este tot mai aproape de a finaliza submarinul cu rachete balistice de tip 096, până la finalul deceniului. Aceștia explică, de asemenea, că în progresele rapide un rol l-a avut și tehnologia rusească. În context, adaugă însă că nu există informații despre un parteneriat între Moscova și Beijing în acest sens, ceea ce face probabilă ipoteza conform căreia China a obținut tehnologia rusă în anii 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice sau mai târziu, folosind spionajul.

Indiferent care ar fi modul în care a accesat inromațiile, cert este că noul tip de submarin va îngreuna acțiunile statelor care operează în regiunea Indo-Pacifică. SUA face deja eforturi de a urmări submarinele chineze care transportă rachete balistice cu propulsie nucleară, cunoscute ca SSBN, fiind unul dintre factorii care determină Marina Statelor Unite să apeleze la alte state din regiune pentru ajutor.

China, ca și SUA, Marea Britanie, Rusia și Franța, efectuează de ani de zile patrule de descurajare nucleară cu submarine militare de tip 094, complet înarmate, care transportă rachete balistice JL-3. Marele defect al acestora este însă legat de zgomotul extrem de puternic pe care îl produc.

Modelul 096 însă se presupune că ar fi mai mare, ceea ce îi permite să conțină o “plută” internă, montată pe suporturi de cauciuc, care să contribuie la amortizarea sunetului, tehnologia fiind similară cu cea rusească. Perspectivele că Beijingul ar putea dezvolta SSBN-uri mai performante complică și mai mult efortul statelor precum Japonia, India, SUA, Marea Britanie și Australia de a supraveghea mișcările Beijingului.

Exercițiile de luptă anti-submarin sunt în creștere, la fel și desfășurarea aeronavelor P-8 Poseidon, în jurul Asiei de Sud-Est și Oceanului Indian. Avioanele folosite în acest sens sunt echipate cu tehnologii avansate care permit inclusiv scanarea suprafeței oceanului, pentru a găsi submarine aflate la adâncime.

Totodată, este de așteptat și o sporire a prezenței a submarinelor britanice și americane în Australia de Vest. Până în 2030, Australia se așteaptă să lanseze primele sale submarine de atac cu propulsie nucleară, care folosesc tehnologie britanică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: