image
Sursa foto: IPN

Zilele Libertății Presei în RM; API va oferi premiul „Tudor Iașcenco”, în memoria cunoscutului jurnalist de investigații

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media desfășoară pe parcursul lunii mai Zilele Libertății Presei. În această perioadă, Asociația Presei Independente (API) va lansa la 4 mai Concursul național pentru elevi și eleve „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!”.

La 5 mai va fi prezentat Studiul privind reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție, realizat de API în parteneriat cu Transparency Internațional Moldova, precum și un concurs de podcasturi la tema dezinformării, inclusiv despre COVID-19 și vaccinare, destinat posturilor de radio, transmite IPN. O ședință specială a Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, dedicată Zilei Mondiale a Libertății Presei, urmează să aibă loc la 11 mai 2021. În cadrul proiectului „Jurnalism în domeniul apărării și securității”, pe 13 mai se va desfășura clubul de presă „Securitatea națională în contextul escaladării conflictelor regionale”, la care vor participa experți locali și străini. La 14 mai API invită jurnaliștii la webinarul „Libertatea de exprimare vs. apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale”.

Pe parcursul lunii mai, API va continua să susțină activitatea Grupului de lucru pentru definitivarea Strategiei și a Planului de acțiuni pentru implementarea Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei și va lansa campania #CeremReformeRealeÎnMedia! În a doua jumătate a lunii, vor fi prezentate rezultatele concursurilor anuale ale API pentru anul 2020 și va fi înmânat „Premiul Tudor Iașcenco”, instituit în memoria directorului ziarului independent „Cuvântul”, cunoscut jurnalist de investigație și primul președinte al API, Tudor Iașcenco.

La finele lunii mai, API va prezenta Raportul privind atacurile asupra colaboratorilor media din Armenia, Georgia și Republica Moldova în anul 2020.

Activitățile API dedicate Zilelor Libertății Presei 2021 sunt realizate în parteneriat și în cadrul unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană și Fundația „Konrad Adenauer”, Ambasada SUA în Republica Moldova, Fundația Soros Moldova, Deutsche Welle Akademie (Germania), Fundația „Justiție pentru Jurnaliști” din  Marea Britanie.

La 3 mai este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, proclamată de Adunarea Generală ONU în anul 1993, urmare a unei recomandări a Conferinței Generale a UNESCO din 1991 și a Declarației privind promovarea unei prese libere, independente și pluraliste, aprobată de jurnaliștii africani la Windhoek, Namibia, la 3 mai 1991. În toată lumea, în această zi cetățenii sunt informați despre abuzurile împotriva jurnaliștilor și cazurile de încălcare a libertății presei, care este un drept fundamental recunoscut și protejat de majoritatea statelor moderne.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: