image
Sursa foto: ria.ru

The Washington Post: Rusia ar putea fi tentată să atace Republica Moldova pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește

Rusia ar putea fi tentată să atace Republica Moldova pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește. se arată într-o analiză publicată de The Washington Post. Potrivit publicației, Kremlinul ar folosi victoria pentru ”spălarea imaginii” armatei sale și ca pe o dovadă de putere,

Conducerea editorială a publicației The Washington Post spune că posibilitatea ca Rusia să atace o altă țară, înainte de încheierea războiului din Ucraina, a crescut.

În acest context, jurnaliștii consideră că următoarea țintă pentru Kremlin ar putea fi Republica Moldova, un stat care, ca și Ucraina, a făcut parte din fosta URSS. Spre deosebire de vecinul său, care se află deja de un an în război cu Rusia, Moldova nu ar putea face față unei agresiuni militare din partea Rusiei.

Publicația americană scrie că țara cu doar 2,6 milioane de locuitori și-a asumat un statut de neutralitate de-a lungul timpului și nu beneficiază de nici o resursă care să o poată face să țină piept unui război cu Rusia. De altfel, WP arată chiar că “o fâșie îngustă, separatistă, a frontierei sale de est, la granița cu Ucraina, este ocupată de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești, care numără acum aproximativ 1.500 de militari”, cu referire la Transnistria și situația tensionată de acolo.

Editorialiștii WP, citați de Biziday, consideră că o ofensivă împotriva Moldovei devine plauzibilă, având în vedere calea democratică și pro-occidentală pe care guvernul de la Chișinău și-a asumat-o în ultima perioadă. Acest lucru a stârnit furia Rusiei, la fel ca în cazul Ucrainei. În ultima perioadă amenințările Rusiei la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, de pildă, a acuzat Occidentul că vrea ca Moldova ”să joace rolul viitoare Ucraine”. Ieri, Vladimir Putin a invalidat un decret care conținea o prevedere referitoare la rezolvarea problemei transnistrene, cu respectarea suveranității, neutralității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Deși WP consideră că atacarea Republicii Moldova ar fi o prostie, jurnaliștii nu exclud această posibilitate în condițiile în care Vladimir Putin s-a demonstrat în ultima perioada a fi “un maestru al prostiei”.

Aceștia estimează că în funcție de cât de mult va ține impasul în care Rusia se află acum în ceea ce privește operațiunea din Ucraina, cu atât mai mult șansele de a ataca Republica Moldova cresc. Invadarea Moldovei ar putea fi folosită de Kremlin pentru a demonstra că forțele sale sunt capabile și pot cuceri teritorii, deși echilibrul de forțe dintre cele două este departe de a fi același.

Noutăţile partenerilor

comentarii: