image
Sursa foto: Jurnal.md

CPR cere explicații pentru scrisoarea Cristinei Balan: Ambasadorii comit abuz în serviciu când promovează interese private

Ambasadele Republicii Moldova, inclusiv ambasadorii delegați în misiuni diplomatice, vorbesc în numele țării noastre, promovează interesele Republicii Moldova, iar ambasadorii comit abuz în serviciu când acționează promovând interese private.

Despre aceasta atenționează experții de la Centrul de Politici și Reforme care au solicitat Ministerului de Externe explicații în legătură cu scrisoarea ambasadoarei RM în SUA, Cristina Balan, în legătură cu protestele din 26 și 27 august.

În legătură cu informațiile apărute în presă, în temeiul legii nr. 982 din 11.05.2000, privind accesul la informație, am solicitat următoarele de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova:

1) Să ne confirme sau infirme dacă poziția exprimată de către Cristina Balan, Ambasadoarea Republicii Moldova la Washington, este poziția oficială a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la protestele din 26 și 27 august 2018;

2) Să ne furnizeze lista persoanelor cărora documentul menționat le-a fost expediat de un oficial parte a corpului diplomatic al Republicii Moldova, inclusiv funcția deținută de acestea;

3) Să ne comunice dacă alte ambasade ale Republicii Moldova au expediat scrisori similare autorităților din țara gazdă.

Ambasadele Republicii Moldova, inclusiv ambasadorii delegați în misiuni diplomatice, vorbesc în numele țării noastre, promovează interesele Republicii Moldova și consolidează prietenia dintre țara noastră și țara-gazdă. Ambasadorii comit abuz în serviciu când acționează promovând interese private.

Legea spune că ministerul urmează să ne prezinte informația solicitată în termen de maximum 15 zile. Dacă informația este disponibilă mai devreme, ea trebuie prezentată mai devreme, în caz contrar legea este încălcată. Așa înțelegem noi legea. În acest caz nu vedem motiv din care informația să nu fie prezentată imediat.

Potrivit TV8, ambasadoarea R. Moldova în SUA, Cristina Balan, vicepreședinte al PD, a transmis o scrisoare mai multor oficiali americani, dar și Larei Moraru, șefa Departamentului de relaţii externe din cadrul Partidului Democrat, în care vorbește despre protestele din Chișinău din 26 și 27 august, scrie TV 8.

În scrisoare, Balan scrie că deși protestul din 26 august, anunțat cu câteva săptămâni mai înainte, trebuia să fie un protest al diasporei, a fost, de fapt, condus de câteva partide din opoziție: PAS, PPDA și PLDM, ultimul, subliniază Bălan, a fost condus de fostul premier Vlad Filat condamnat pentru corupție și implicarea în așa numitul furt al miliardului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: