image
Sursa foto: jurnal.md

Dosare de rezonanță, puse la murat: Cazul judecătorului Sternioală și cel al fostului deputat PD Andronachi bat pasul pe loc

Justiție cu pași de melc. Dosarul de îmbogățire ilicită a judecătorului Oleg Sternioală, care a ajuns pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, bate pasul pe loc. După ce mai multe ședințe consecutive nu au avut loc din cauza părților figurante în dosar, examinarea cauzei a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Judecătorul Oleg Sternioală se află într-un proces de judecată contra Consiliului Superior al Magistraturii deja de trei ani. Mai exact, fostul vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție a cerut încetarea urmării penale în privința sa, într-un dosar de îmbogățire ilicită. Litigiul s-a aflat mai întâi pe rol la Curtea de Apel Chișinău. Completul de judecători a respins atunci recursul lui Oleg Sternioală, iar acesta a atacat decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Astfel, pe 14 septembrie 2022, părțile urmau să se întrunească în prima ședință de examinare a cauzei. În tot acest timp, nu a avut loc nicio ședință de judecată, iar după cel puțin zece amânări consecutive, examinarea cauzei a fost amânată pentru o perioadă nedeminată de către un complet de judecători, foști colegi ai lui Sterinoală de la CSJ.

Astfel, dosarul a fost pus în sertar și nu se știe exact care va fi continuitatea acestuia. Amintim că, în noiembrie 2019, CSM și-a dat acordul ca Oleg Sternioală să fie cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Procurorii spuneau că judecătorul și-a cumpărat un imobil în care locuia împreună cu familia, având o procură de la tatăl său, decedat între timp, iar banii folosiți în această tranzacție ar fi provenit din surse ilegale. Totodată, conform acuzatorilor, familia Sternioală a raportat venituri oficiale în valoare de 7,8 milioane de lei, dar, concomitent, a achiziționat mai multe bunuri de lux, valoarea estimativă a cărora depășește suma de 13,8 milioane de lei.

Bate pasul pe loc și dosarul de învinuire a fostului deputat PD Vladimir Andronachi, cercetat penal în dosarul fraudei bancare. Se întâmplă după ce magistratul Natalia Clevadî, căreia i-a fost repartizat dosarul de învinuire, și-a depus cererea de demisie din sistem. Înainte de aceasta, Clevadî a pronunțat însă decizia prin care lui Andronachi i-a fost schimbată măsura de arest în Penitenciar cu arest la domiciliu. Astfel, fostul deputat, cercetat pentru escrocherie și spălare de bani, s-a întors acasă, în pofida faptului că procurorii au solicitat instanței să prelungească arestul în penitenciar. De notat că Natalia Clevadî nu a trecut filtrul Comisiei Pre-Vetting pentru a putea ocupa un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii. Asta, după ce membrii Comisiei au depistatat discrepanțe între veniturile și cheltuielile ei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: