image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu și președintele Serbiei au discutat despre eventuala implicare a unor cetățeni sârbi în planul rusesc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat astăzi la telefon cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Discuția a avut loc în contextul declarației șefei statului de la începutul săptămânii, cu privire la riscurile de destabilizare a situației din țara noastră și eventuala implicare a cetățenilor altor state.

„Cei doi lideri și-au reconfirmat respectul pentru integritatea teritorială a țărilor și și-au exprimat disponibilitatea de cooperare pentru a preveni activitățile ilegale cu implicarea cetățenilor țărilor noastre”, anunță Președinția.

De asemenea, șefa statului l-a felicitat pe omologul său sârb cu prilejul Zilei Statalității, marcată astăzi în Serbia.

Precizăm că, Maia Sandu a acuzat regimul de la Moscova că pune la cale acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru. Planul recepționat de Serviciul de Securitate al Ucrainei prevede implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

„Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare pe teritoriul RM pentru cetățeni ai Federației Ruse, ai Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. La realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea „Șor” și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”, a anunțat Maia Sandu la începutul acestei săptămâni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: