image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Expert, despre scurgerile din dosare: „E greu când cei care trebuie să lupte cu corupția, sabotează investigațiile”

Este foarte dificil să rămâi calm în condițiile în care ai venit în fruntea unei instituții care trebuie să fie în prim-planul luptei cu corupția și înțelegi că interesele corupților sunt apărate, că acolo stau oameni care își înțeleg rolul prin a sabota investigațiile, prin a scurge informațiile către corupți și prin a sabota felul în care sunt prezentate cazurile în justiție încât să facilitezi scăparea acestora de sub urmărire penală. Astfel a comentat expertul Wachdog, Valeriu Pașa, interceptarea audio trimisă presei în care șefa PA, Veronica Dragalin, le spune unor procurori anticorupție că abia așteaptă să asiste la reținerea acestora.

„Sunt de acord că ar trebui fiecare să ne păstrăm calmul, dar este foarte greu. Dosarul finanțării ilegale a partidului Șor, amintiți-vă scurgerile din dosar. Aproape toată lista de figuranți care urmau să fie reținuți au fugit din RM cu câteva zile înainte de aceasta. Contabila partidului „Șor” a fugit din țară și ulterior a intrat nestigherită. Până și polițiștii de frontieră au fost mirați că ea nu este anunțată în căutare. Procurorul de caz nu a avut această grijă. Întrebarea e ce face acel procuror, el este procuror sau avocatul acestor corupți?”, s-a întrebat Valeriu Pașa, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Expertul a menționat că situații din acestea au fost foarte multe și nu toate au fost reflectate în presă. Ofițerii și procurorul descindeau cu percheziții și nu mai găseau nimic pentru că persoana în cauză era prevenită prin scurgeri de informații.

„Chiar este greu să-ți ții nervii în această situație. Când știi că cei care sunt puși acolo să lupte cu crima și corupția, sunt complici, ori poate chiar capii unor atfel de scheme”, a spus Valeriu Pașa.

Referitor la disensiunile dintre conducerea PA și CNA, expertul a menționat că nu vede aici un război între instituții, ci o luptă disperată a elementelor vechiului sistem, a justiției capturate împotriva legalității și a oricărei eficiențe.

„Șefa PA înțelege foarte bine această situație. Este un război pentru dreptul la impunitate. E adevărat chiar și drepturile corupților trebuie respectate. Însă atunci când îți vin ofițerii CNA, cei care au distrus vieți, oameni de afaceri nevinovați, politicieni, activiști, prin dosare fabricate și îți spun că au fost intimidați psihologic. Oare prin faptul că au fost complici la menținerea corupției endemice din RM, câți copii au crescut în sărăcie și fără părinți din cauza lor, pentru că l-au susținut pe Plahotniuc. La acei copii nu s-au gândit? Iar acum, vezi, sărmanii le-au intimidat soții și soțiile. Dar aceștia de ce nu-și pun întrebări de unde soțul procuror cu un salariu de nici 20 de mii de lei, își procură imobile și automobile de lux și merg în vacanțe de lux”, s-a mai întrebat expertul.

Emisiunea „Secretele Puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: