image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Delegația RM în CUC: „Tiraspolul sfidează operațiunea de menținere a păcii”

Tiraspolul a suplimentat așa numitele posturi „grănicerești” la Nistru începând cu 1 mai 2019, atribuindu-le abuziv competențe de control asupra cetățenilor. În legătură cu această situație delegația Federației Ruse în Comisia Unificatăd e Control a propus încă în iulie 2019 să fie luată o decizie, dar tot ea este cea care timp de peste doi ani, alături de Tiraspol, se eschivează de a mai discuta această problemă care face și mai grea viața oamenilor din regiune. Anunțul este făcut de delegația RM în CUC.

„Fiind respins constant de partea transnistreană, subiectul așa și nu a ajuns pe agenda oficială a Comisiei, iar delegația Federației Ruse l-a retras cu mai mult timp în urmă, invocând necesitatea unor consultări suplimentare. La ședința din 15 iulie, curent, reprezentanții Federației Ruse au susținut că nu sunt gata să discute tema pe care tot ei au inițiat-o”, se spune în comunicatul Delegației RM în CUC.

Un alt blocaj care s-a conturat în activitatea Comisiei Unificate de Control ține de postul „grăniceresc” instalat abuziv de Tiraspol între localitățile Zahorna-Copanca. Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care din ianuarie 2019 coordonează un grup de lucru creat de CUC special pentru elucidarea problemei în cauză, au evocat că acest grup de lucru „s-a împotmolit” din motiv că Comandamentul Militar Întrunit nu prezintă setul de documente ce vizează postul Zahorna-Copanca recepționate de-a lungul anilor de la administrația publică locală și cetățeni.

Totodată, în perioada 7-13 iulie 2021, observatorii militari au documentat prezența unor blocuri de beton de restricționare a circulației între localitățile Corjova și Cocieri, iar delegația Republicii Moldova a cerut părții transnistrene să le elimine neîntârziat. 

Delegația Republicii Moldova opinează că circumstanțele descrise mai sus evidențiază pericolul prezenței ilegale a „grănicerilor” în Zona de Securitate care, din câte demonstrează realitatea, destabilizează situația în regiune, împiedică libera circulație, provoacă încălcarea altor drepturi fundamentale ale omului, dar și tensionează activitatea în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Comisia a reușit să aprobe un plan de acțiuni menite să îmbunătățească condițiile serviciului la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii situate în preajma localității Vadul-lui-Vodă. În rezultatul acțiunilor care vor fi realizate până la finele anului curent, postul de pe malul stâng va fi reamplasat astfel încât să fie deblocată artera de circulație pe traseul Coșnița – Bălăbănești și să nu existe obstacole pentru deplasarea cetățenilor și mijloacelor de transport.

Incidentul grav cu implicarea a doi angajați ai Inspectoratului de poliție Dubăsari produs în Zona de Securitate în moment ce Comisia își ținea lucrările, a accentuat că Tiraspolul sfidează totalmente atât actele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru, cât și drepturile fundamentale ale omului.  Polițiștii au fost opriți în trafic de către reprezentanți ai „mgb”-lui pe drumul între Doroțcaia și Grigoriopol, apoi duși cu forța la sediul din Grigoriopol al acestei structuri ilegale.

Delegația Republicii Moldova condamnă aceste acțiuni absolut ilegale și, alături de autoritățile naționale, a inițiat măsurile necesare pentru clarificarea cazului și eliberarea necondiționată a cetățenilor vizați.

Citeşte mai mult despre

CUC

Noutăţile partenerilor

comentarii: