image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Refugiații din Ucraina au găsit în Moldova un sprijin peste așteptări

Mii de moldoveni s-au mobilizat să ajute în aceste zile refugiații din Ucraina cu donații și servicii. Oamenii au creat pe rețelele sociale grupuri unde sunt anunțate oferte de cazare gratuită, mâncare și transport ucrainenilor care au fugit de război.

„Nu am crezut că basarabenii noștri pot fi atât de solidari cu poporul ucrainean. Nici ei nu s-au așteptat, unii au și plâns când s-au trezit înconjurați de atâția Oameni. Azi, la vama de la Palanca au fost zeci, dar poate și peste o sută de voluntari, de prin satele vecine, de la Chișinău, Orhei, etc. Au fost și străini, vorbitori de engleză, gata să le sară în ajutor. Voluntarii se ofereau să-i transporte, să-i cazeze, să-i hrănească gratis, le-au împărțit pachete cu minute și internet gratis pentru telefon. Lipsește la Palanca, în afara vămii, doar un centru de coordonare a refugiaților și celor care au ce le oferi”, relatează fotoreporterul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Mobilizare fără precedent a fost și în spațiul online din Moldova. În grupurile specializate de pe facebook numărul de participanți la ajutorare a crescut de la o mie, aseară, până la peste 41 de mii. La fiecare cinci minute acolo sunt publicate zeci de anunțuri, în care moldovenii propun să ajute ucrainenii. Încă circa 12 mii de oameni oferă sprijin pe chaturile din telegram. Cel mai des, refugiații din țara vecină scriu că caută transport și posibilități de cazare.

Pe această cale și-a găsit adăpost și familia Elenei. Cu doi copii mici în brațe, femeia a fugit singură din orașul Vinița, din centrul Ucrainei. A lăsat acolo un loc de muncă bine plătit și o viață confortabilă. A luat în valiză câteva haine și documentele necesare.

„Cu copiii în subsol... Nu este războiul lor. Sincer cred în asta, deși consider că este casa mea, patria mea. Îmi e greu să las în urmă tot ce iubesc. Am luat doar o valiză și am înțeles că nimic nu are valoare, de fapt”, povestește Elena Priseajniuc, refugiată din Ucraina.

Elena spune că a găsit repede un apartament în Chișinău.

„Nu cunosc pe nimeni dintre acești oameni. I-am văzut pentru prima oară, dar ne-au întâlnit și ne-au cazat. Am fiori luând în considerare faptul că oameni necunoscuți ne-au dat voie să stăm la ei în apartament și ni l-au încredințat”, a menționat femeia.

Elena și copiii ei se simt aici în siguranță. Viața continuă, spune femeia, care deja își caută aici de lucru și este pregătită să rămână să trăiască aici.

„Nu am niciun plan. Absolut. Există doar zero - punctul de pornire. Mai departe vom vedea”, a adăugat femeia.

refugiațirefugiați

A decis să-i ajute pe refugiați și Ștefan Morar, un tânăr stabilit în Brașov, care a creat și el un grup pe facebook - „Grupul de Sprijin pentru Moldova”. Peste 100 de persoane s-au oferit să contribuie, dar și persoane din stânga Nistrului, care deja încep să părăsească regiunea.

„Mi-au comunicat că le este frică. Aud zgomotele bombardamentelor, nu știau ce se întâmplă. Am concluzionat că este important să creez un grup de sprijin. Putem oferi cazare în Chișinău, putem oferi cazare în Bălți, Bistrița, București, Suceava, Brașov”, afirmă tânărul.

Între timp, curtea unei case de pe strada Milano din Chișinău a devenit neîncăpătoare. Zeci de oameni au venit să doneze lucruri de primă necesitate refugiaților. Puteți aduce aici haine în stare bună, prosoape, lenjerie de pat, produse alimentare neperisabile și jucării pentru copii.

„Mergem să le distribuim în punctele oficiale de cazare a refugiaților. La moment, în Chișinău e unul. Vom avea o rută și la Palanca”, a precizat Doina Cernavca, director executiv „Ajută un om!”.

Donațiile sunt colectate la adresa Milano 12 și pe parcursul zilei de mâine. Dacă doriți să ajutați în orice mod refugiații din Ucraina, puteți scrie o postare în grupul de pe Facebook „Ajutor Ucraineni în Moldova”.

refugiațirefugiați

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Noutăţile partenerilor

comentarii: