image
Sursa foto: facebook.com/zelenskiy.official

Zelenski: Lumea nu trebuie să uite Cernobâlul; Atunci a explodat un reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a amintit de catastrofa de la Cernobâl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, după atacurile de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobâlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobâl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare", a declarat Zelenski luni seară.

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.

„Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a continuat Zelenski.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat la 26 aprilie 1986. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60 % din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: