image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina că ar intensifica pregătirile „pentru invazia Transnistriei”; Reacția Kievului

Ministerul rus al Apărării a emis cu putin timp în urmă un nou comunicat în care susține că autoritățile ucrainene ar intensifica pregătirile pentru a invada regiunea transnistreană. Anunțul a fost preluat și de Ambasada Rusiei la București.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a negat aceste afirmații, menționând că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești.

Precizăm că autoritățile de la Chișinău au dezmințit astăzi deja această informație. Reprezentanții Guvernului au făcut apel la calm și au îndemnat populația să se informeze din surse sigure.

„Regimul de la Kiev intensifică pregătirile pentru invazia regiunii transnistrene. Armata Ucraineană va efectua această provocare ca răspuns la un presupus atac al trupelor ruse de pe teritoriul transnistrean. Ministerul rus al Apărării raportează despre acumularea semnificativă de personal militar ucrainan și echipament în apropierea frontierei Ucrainei cu regiunea transnistreană, desfășurarea artileriei în poziții de tragere, precum și o acumulare fără precedent a aparatelor de zbor care survolează teritoriul transnistrean. Provocarea pusă la cale de autoritățile ucrainene reprezintă o amenințare directă la adresa contingentului rusesc de menținere a păcii staționat legal în Transnistria. Forțele Armate Ruse vor răspunde adecvat provocării iminente a Ucrainei”, se arată în declarația emisă de ministerul rus al Apărării, în această seară.

Anunțul a fost distribuit și de Ambasadei Rusiei de la București.

jurnal.mdjurnal.md

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru Radio Moldova că Ucraina nu ar acționa în acest mod fără consultări directe cu Republica Moldova și țările Uniunii Europene. Mai mult, acesta a menționat că Ucraina susține guvernarea de la Chișinău și a accentuat că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești.

„Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări (...). Dependența de Rusia, inclusiv și din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică. Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, a spus consilierul prezidențial.

Noutăţile partenerilor

comentarii: