image
Sursa foto: Jurnal.md

Procuror, despre tergiversarea, dificultățile întâlnite și colaborarea cu BNM în investigarea fraudei bancare

Adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV, că Procuratura a tergiversat investigarea fraudei bancare, „într-o oarecare măsură, din cauza imperfecțiunii codului de procedură penală, care permite amânarea, aparent nemotivată, diferitor ședințe”. În dosarul „Frauda bancară” figurează 66 de învinuiți.

„Frauda bancară este un dosar foarte complicat, noi am întâmpinat anumite dificultăți. Prima a fost lipsa specialiștilor în domeniul financiar bancar, am fost refuzați de două ori de BNM să ni se ofere specialiști pentru a fi zilnic alături de procurori. Ulterior, am primit o scrisoare că ne vor fi acordați trei specialiști, dar de fiecare dată când trebuia să-i invităm necesita un acord prealabil ca ei să vină la Procuratură din partea conducerii BNM. Astfel, noi am pus mâna pe carte și am învățat domeniul finaciar bancar”, a declarat Iachimovschi.

Despre colaborarea cu BNM în investigarea fraudei bancare, procurorul a spus că „a fost foarte proastă”. „Am făcut două percheziții la BNM pentru a găsi materialele de care aveam nevoie. Am găsit mai mult decât am solicitat și mai mult decât căutam”, a menționat acesta.

Totodată, Octavian Iachimovschi a precizat că Iurie Leancă are statut de învinuit în dosarul „Frauda bancară”.

Octavian Iachimovschi a fost întrebat cum a furat Plahotniuc în frauda bancară. „Nu a făcut ceva deosebit. Au fost luate credite, date lui Plahotniuc și utilizate în interese personale”, a spus acesta.

Dacă Israelul îl extrădează pe Ilan Șor, condamnat în aprilie de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”, în R. Moldova, decizia de condamnare în privința lui va fi pusă imediat în executare, potrivit procurorului de la PA.

Pentru mai multe detalii la acest subiect, dar și la altele, urmăriți emisiunea „Cabinetul din Umbră”.

Vezi și: Extrădarea lui Ilan Șor, cerută repetat: Autoritățile din Israel au fost informate că fugarul a fost condamnat definitiv

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: