Potrivit ministrului Economiei, hotărârea abrogată astăzi a fost la baza creării de facto și de iure a monopolului MetalFeros, prin introducerea unor cerințe tehnice de licențiere la care doar un singur agent economic putea să se califice. Noile prevederi ale Legii privind deșeurile nu mai condiționează însă exportul metalelor feroase și neferoase prin desfășurarea unui concurs pentru obținerea licenței. Asta presupune că orice agent economic poate solicita și obține licență, cu respectarea criteriilor stabilite de lege. Totodată, rămânea în vigoare și hotărârea Guvernului din 2002, care a creat confuzie și atunci Agenția Servicii Publice continua să organizeze concurs. Prin asta s-a menținut monopolul la exportul metalelor feroase, a explicat Brânzan.

„După părerea mea, abrogarea acestei hotărâri este unul dintre cele mai importante lucruri pe care noi la Ministerul Economiei le vom face, pentru că asta, efectiv, va elimina monopolul „MetalFeros” la exportul metalelor feroase și neferoase. Știm cu toții că pe parcursul mai multor ani MetalFeros a fost un pilon și un buzunar pentru cei aflați la guvernare”, a menționat ministrul Economiei.

„Eu personal mult am așteptat această decizie și sper că astăzi va mai cădea un monopol”, a adăugat și premierul Maia Sandu.

Metalferos by Jurnal.md on Scribd