image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Moratoriu pe programul cetățeniei prin investiție până în septembrie; Termenul, redus de Parlament la insistența lui Jizdan

Parlamentul a votat în două lecturi un proiect de lege care instituie moratoriu asupra programului cetățeniei prin investiție până la 1 septembrie. Și asta chiar dacă Guvernul a propus ca moratoriul să fie valabil până la 1 ianuarie 2021.

Cel care s-a opus instituirii moratoriului până în ianuarie 2021 a fost în special președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Alexandru Jizdan.

„Nu m-au convins colegii din Guvern care deja de două ori au prelungit acest moratoriu. Instaurăm un moratiru de dragul moratoriului. Ideea e să venim cu un amendament și să scurtăm termenul acestui mortatoriu”, a declarat Jizdan, care inițial pleda pentru votarea proiectului doar în prima lectură.

„Este straniu că opoziția este gata să voteze în două lecturi, iar majoritatea parlamentară se opune. Să eliminăm acest risc privind regimul liberalizat de vize”, a menționat Mihai Popșoi.

Precizăm că moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiție a fost instituit în iulie 2019 de către Guvernul Sandu, iar în decembrie 2019 a fost prelungit de Guvernul Chicu cu încă două luni.

Termenul a expirat pe 20 februarie 2020, zi în care Proiectul de lege privind abrogarea legii Cetățeniei prin Investiție a fost exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului. Și asta după ce, anterior, proiectul a fost votat în prima lectură.

De la debutul programului „Cetățenie prin investiție”, opt persoane au primit cetățenia Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: