image
Sursa foto: Reuters

Ucraina investighează atacul împotriva barajului hidroelectric drept o crimă de război

Ucraina investighează explozia de la barajul hidroelectric Kahovka din sudul ţării ca fiind o crimă de război şi ca o posibilă distrugere a mediului, sau un "ecocid", a anunţat marţi biroul procurorului general al Ucrainei, relatează Reuters.

Procurorii au afirmat în declaraţii transmise Reuters că au început "investigaţii urgente" cu privire la distrugerea barajului Kahovka.

Ucraina se numără printre puţinele state, inclusiv Rusia, care au introdus infracţiunea de "ecocid" în legislaţie.

Kievul defineşte "ecocidul" ca fiind "distrugerea în masă a florei şi a faunei, otrăvirea aerului sau a resurselor de apă, precum şi orice alte acţiuni care pot provoca un dezastru ecologic", în articolul 441 din codul său penal.

Ucraina a numit marţi Rusia drept "stat terorist" în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), acuzând Moscova că a distrus un baraj important în ceea ce Kievul a denunţat ca fiind o campanie de violenţă care durează de ani, scrie Agerpres.

Atacul asupra barajului hidroelectric Kahovka "a condus la evacuări semnificative ale civililor şi la pagube ecologice grave", a declarat reprezentantul ucrainean Anton Korinevici în faţa celei mai înalte instanţe a ONU.

"Acţiunile Rusiei sunt acţiunile unui stat terorist, un agresor", a adăugat el.

Ministrul de Externe ceh, Jan Lipavsky, a acuzat marţi Moscova că împins limitele agresiunii sale în Ucraina prea departe. "Atacul asupra barajului din Nova Kahovka deasupra zonelor populate este comparabil cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva civililor", a scris el pe Twitter. "O asemenea brutalitate trebuie pedepsită", a mai spus el.

Atacarea intenţionată a unei infrastructuri civile reprezintă o "crimă de război", a declarat marţi ministrul britanic de externe James Cleverly, după explozia de la barajul hidroelectric din sudul Ucrainei. "Distrugerea barajului Kahovka este un act oribil. Atacarea intenţionată a unei infrastructuri exclusiv civile este o crimă de război", a declarat Cleverly pe Twitter.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru distrugerea barajului Kahovka din sudul Ucrainei.

Potrivit autorităţilor locale, circa 16.000 de persoane se află în prezent într-o "zonă critică". Guvernul ucrainean a avertizat, de asemenea, asupra unui dezastru ecologic.

Barajul, ocupat de ruşi de la începutul ofensivei lor în Ucraina, permite alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: